Süleymaniye bölgesinde kullanıcı katılımı ile bir dönüşüm önerisi
A proposal for the transformation with user participation in the region of Süleymaniye
- Tez No: 168540
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTINOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kentsel dönüşüm, yenileme, katılım, yeniden canlandırma, iyileştirme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
10 ÖZET Katılım kavramı, ülkemizde son yıllarda konuşulmaya başlanan kentsel dönüşüm - yenileme ve iyileştirme - koruma çalışmalarında önem kazanan, kullanıcıların da demokrasinin bir gereği olarak, kendi çevrelerine müdahale etme, karar verme yetkisini kazandıkları bir gelişmenin ifadesidir. Bu çalışmada, Tarihi Yanmada içerisinde yer alan ve bu alandaki birçok tarihi bölge gibi, ticaret ve imalat fonksiyonlarının zoraki etkisiyle konut yerleşimi olma özelliğini kaybeden Süleymaniye Bölgesi'nde araştırmalar, incelemeler ve analizler yapılmıştır. Bölgede uygulanabilecek yeni yapıların bölge dokusuna uyum sağlayabilmesi için gereken yerleşim düzenleri ve görünüş bakımından analizleri yapılarak, yeni yapılar için uyum kriterleri belirlenmiştir. Yurtdışında ve yurtiçinde, kullanıcı katkısıyla gerçekleştirilen kentsel koruma ve yenileme çalışmalarından, Süleymaniye Bölgesi'nde kullanıcı katılımlı dönüşüm önerisine veri oluşturmaları amacıyla örnekler sunulmuştur. Süleymaniye Bölgesi'nin bir çöküntü bölgesi durumunda kalmasına ve son dönemlerini yaşayan konut alanlarının yok olmasına engel olmak amacıyla, bu araştırmada Süleymaniye Bölgesi için kullanıcılarının da katılımının sağlanacağı bir dönüşüm ve iyileştirme model önerisi ve öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT The participation concept that acquires importance with the urban transformation-renovation and rehablitation-conservation projects which recently have been talked in our country, expresses a developing that users get the authority to decide and to interfere to their enviroment as a legal ground of democracy. In this thesis study, investigations, researches, analyses had been made in the region of Suleymaniye that is located in the historical peninsula and lost its original characteristic of dwelling with the forced influence of manifacturing and trading functions. Making the settlement order and the appereance analyses that are necessary for the adaptation to the original pattern of the new buildings, the harmony criterions for the new buildings are determined. The urban conservation and renewal studies that had been carried out with user participation are examined for the proposal of the transformation with user participation in the Suleymaniye region. In this research study, a transformation and rehabilitation model proposal and suggestions for Suleymaniye region are presented to obstruct the region to be left as a subsidence area and to stop the reducing in the areas of residence. Key words : urban transformation, renovation, participation, revitalization, rehabilitation.