Üretim biçimleri ile barınma mekanının etkileşim süreci ve bilgi toplumunda konut
The interaction process of production forms with dwelling spaces and housing in knowledge society
  1. Tez No: 168541
  2. Yazar: CAN ŞEBER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Barınma mekanı, Konut, Üretim biçimleri, Toplumsal yapı ve konut, Bilgi toplumu, Mass Customization, Esneklik, Kadının toplumdaki yeni rolü, Modelci soyut düşünce yapısı, Zaman ve mekan, Gelecek tahmini. viii, Dwelling space, houshıg, production type, social structure and dwelling, knovvledge society, mass customization, flexibility, new status of women in the society, modelist abstract ideal structure, time and space, future prediction. ix
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Araştırmanın temel amacı, ekonomik üretim biçimleri ile barınma mekanının arasındaki etkileşimi, bilgiye dayalı bir ekonominin toplumsal gerçeklerinin ışığında ortaya koymak ve bu konudaki yeni tasarım şartlarım ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümlerinde, ekonomik üretim biçimleri ile barınma mekanının etkileşimi tarihsel bir süreç içerisinde, tanımlayıcı bir yöntem ile ortaya koyulacaktır. Araştırmanın ilerleyen bölümlerinde ise bilgiye dayalı ekonomideki konut örnekleri karşılaştırmalı bir örnek incelemesi ile araştırılacaktır. Bu çalışma ile, toplumsal yapının en önemli alt sistemlerinden olan ekonomik üretim biçimleri ile barınma mekanı arasındaki etkileşim ortaya koyularak, bu konu tarihsel bir süreç içerisinde çözümlenmeye çalışılacaktır. Sanayi sonrası olası bir toplumda oluşabilecek toplumsal değişimlerin konut mekanına etkileri araştırılacaktır. Bir genelleme yapılırsa, bu çalışma, hazır çevrede var olan tüm fiziksel veya fiziksel olmayan olguların dışında, akıllı bir canlı tarafından yeniden kurgulanan herhangi bir fiziki olgunun veya düşüncenin oluşumuna etki eden etmenlerin araştırılması ile başlar. Mesleki bilgi birikimi gereği, araştıracağımız fiziki olgu, obje“insan' m var ettiği barınma mekanı”olacaktır. Barınma mekanının oluşumuna etki eden bir çok etken olmakla birlikte, araştırma açısından en önemlisi, toplumsal yapının değişim dinamikleridir. 'Barınma mekanı' araştırma bağlamında en uygun mimari mekan türüdür. Barınma mekanım, sadece taş ve tuğladan oluşan, toplumun en küçük birimi olan aileyi barından bir mekan olmaktan ileri taşıyan bazı özellikleri vardır. Bütün zamanların ve bütün toplumların ortak bina tipi olma özelliğinin yanında, barınma mekanının mimarisi, mekan ile toplumun arakesitini oluşturan çok özel bir yapıdır. Barınma mekanının kurgulanması incelenirken, topluma ait birçok özelliğin yansımalarım bulmak kaçınılmazdır. Barınma mekanı çağlar boyunca üretim biçimleri ile birlikte evrim geçirmiştir. Bu sürecin incelenmesi bu etkileşimin anlaşılması açısından önemlidir. Bu sayede sanayi sonrası toplumlarda oluşabilecek mekansal değişikleri, üretim biçimleri ile ilişkilendirerek açıklamak mümkün olabilir. Böylelikle mimarlık mesleği dışında bir kavram olan üretim biçimlerinin gelişimi ve evrimi çözümlenerek mimarlığın kendisine tasarım girdisi sağlanabilir. Araştırma açısından Anadolu, ilk barınma mekanının kalıntılarının bulunduğu M.Ö. 10.000'li yıllardan günümüze kadar bir çok uygarlığın yerleştiği ve onların bize bıraktıkları çeşitli barınma mekanı kurguları ile, oldukça tatmin edici olanaklar sunmaktadır. Çalışmadaki tarihsel süreç, Anadolu'daki yerleşim alanları çerçevesinde temellenmekle beraber, bazı durumlarda Anadolu dışından da örneklere yer verilmiştir. Örneğin, endüstri ve bilgi toplumu, ekonomik üretim biçimleri ile ilgili konularda, bu ekonomik üretim biçimlerinin doğduğu coğrafyaları kullanmak yerinde olacaktır. Çalışmanın son bölümünde, bilgi toplumunda konut örnekleri karşılaştırmalı bir yöntem ile incelenerek, ulusumuz için henüz ulaşılamamış olan bir üretim biçiminin, konuta etkilerinin önceden incelenmesi ve yakın gelecekte karşılaşacağımız tasan şartlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, nüfus ve demografi, kadın'ın toplumdaki yeni statüsü, bilgiye dayalı ekonomide zaman, mekan ve mesafe, toplumun gelir seviyesi, teknoloji, esneklik ve modelci düşünce yapısı ile ilgili etkenler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
l ABSTRACT The main goal of the study is to express the interaction between the economical production forms and living spaces, within the social conditions of an economy that is based on knowledge and also to express the new design criterias on this subject. in the beginning parts of the study, the interaction between the economical production forms and dwelling spaces are examined throughout the historical period by a descriptive method. in the follovving parts, some dwelling samples seem to be built in the economies based on knowledge, are examined in a comparative method. With this study, it is tried to expose the relationship between the economical production forms and dwelling spaces with the help of the analysis of historical process. Also, effects of social changes to dwelling spaces after industrilization in a community are evaluated. The thesis study begins wth the evaluation of the factors that have influence on the formation of a physical object ör a thought, re-constituted by an intelligent creature, except for the things physical ör non physical, that already exist in the surrounding. According to the profession, the phsical object will be the“ dwelling space that has been created by human”. There are many factors effecting the formation of dwelling spaces, however the changing dynamics of social structure is the most important öne for the study.“Dwelling space”is the most appropriate architecrural space type as to the context of the study. Dwelling spaces have some qualities more than just being made of stone ör brick and sheltering the family which is the smallest unit of the community. it is the common type of structure for ali communities for ages. Nevertheless, dwelling space is a special structure, forming the intersection of the society and architectural space. So that, examining the structure of dwelling spaces, it is possible to find the reflections of many properties of the society. Dwelling space has been evolved with the production types through ages. Researching this period is necessary for the clarity of this interaction. And also, it can be possible to explain the spatial changes in societies after industrilization, by making relations with the production types. Thus, analysing the evolution and the prossesion of production types which is almost an exterior concept for architecture, some design hıputs can be obtained for architecture itself. in the context of the study, Anatolia serves many satisfyhıg indications such as being an ancient land of many civilizations for centuries and the remainings of dvvelling spaces. The historical process in the study is mostly based on the settlements in Anatolia, except for some samples out of it. For example, when discussing the subjects related with industry, knowledge society and economical production forms, it is congruous to talk about the geographies where these economical production types were born. in the last part of the study, some dwelling examples from knowledge societies are examined by a comparative method, aiming to realise the effects of a production type, which has not been reached by our country yet, to dvvelling spaces and to reveal the design criterias for near future. in this manner, the agents of population and demografy, new status of women hı the society, inome amount of citizens, technology, flexibility, time, space and distance in knowledge-based economies are evaluated in the study.