Erken tasarım sürecinde türetici sistemlerin kullanımı
The use of generative design systems in early design phases
- Tez No: 168542
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRGÜL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Türetici Tasarım Sistemleri, 3ds Max vııı, Generative Design Tools, 3D Studio MAX. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Bu tez, erken tasarım sürecinde türetici sistemlerin kullanımım tartışmak amacıyla yazılmıştır. BDT (Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımları genellikle tasarım sürecinin son aşamalarında, detaylandırma, ya da sunum çalışmalarım hızlandırma amacıyla kullanılmaktadırlar. Ancak son yıllarda geliştirilen hesaplamaya dayalı tasarım (computational design) programlan, bilgisayarların tasarım konsepti ya da form geliştirme sürecinde de kullanılabileceğini göstermektedirler. Türetici tasarım sistemlerinin kullanımı konusunda öne sürülen çeşitli fikirlerin ve örneklerin etkilerini tartışabilmek amacıyla geliştirilmiş olan CONGEN programı, farklı tasarım amaçlan için kullanılabilecek, tasarımcının belirlediği sınırlamalar içerisinde form alternatifleri üretebilecek bir türetici sistem örneğidir. Bu program aracılığıyla yapılan çalışmalar ve farklı kullanıcılardan alman tepkiler bu tür yazılımların geleceğin tasarım dünyasında önemli bir yere sahip olabileceğini göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis discusses the use of generative design tools in the early design phases. Available CAD (Computer Aided Design) softwares are usually developed for the final steps of design process. But the new computational tools for design, proves that the computer technology can also be used in concept or form developing phases of design. The developed plug-in (ConGen) used to test the advantages and disadvantages of generative design tools in the early phases of design. ConGen is a generative design tool which generates parametric form alternatives between user-specified constraints. Generated designs with ConGen and the user feedbacks show that this type of tools will have an important role in the future of design industry.