Karabük Demir Çelik Fabrikası'nın çevre ormanlarda meydana getirdiği gaz zararlarının uzaktan algılama ile saptanması
Determining the harmful effects of gases caused by Karabük Iron Steel Factory on regional forests using remote sensing
  1. Tez No: 168544
  2. Yazar: ESİN BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, Karabük, Hava kirliliği, Gaz zararı, Demir Çelik Fabrikası, Remote Sensing, Karabük, Air pollution, Gas damage, Iron steelworks
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKASI'NIN ÇEVRE ORMANLARDA MEYDANA GETİRDİĞİ GAZ ZARARLARININ UZAKTAN ALGILAMA İLE SAPTANMASI Esin BALCI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Metin TUNAY Şubat 2005, 68 sayfa Karabük, Türkiye'nin Batı Karadeniz bölümünde, etrafı yüksek dağlarla çevrili, Araç, Soğanlı ve Filyos akarsularının geçtiği bir havzada yer alır. Karabük'ün şehirsel gelişimi, 1937'de temeli atılan Demir-Çelik fabrikasından sonradır. Şehir merkezinde entegre Demir-Çelik fabrikalarının yanısıra çok sayıda küçük sanayi tesisleri de bulunmaktadır ve Karabük son yıllarda giderek artan oranda hava kirliliği ile karşı karşıyadır. 1940 yıllarında bugüne değin üretimini aralıksız sürdüren Demir-Çelik fabrikaları bu kirliliğin asıl nedenidir. Bunun yanında, Karabük'ün sahip olduğu Topoğrafik ve Klimatik özellikler varolan hava kirliliğinin etkisini artırır. Etrafı yüksek dağlarla çevrili, bir havzada bulunmanın doğal sonucu olarak Karabük'te hava sirkülasyonları zayıf ve devamsızdır. ıııÖZET (devam ediyor). Karabük'te özellikle SO2 (Kükürt dioksit), CO (Karbon monoksit) ve Partikül madde konsantrasyonları kabul edilebilir değerlerin çok üstünde çıkar. Dolayısıyla Karabük'te yaşanan hava kirliliği, başta insan hayatı olmak üzere bitki ve hayvan yaşamı ile madde ve yapılar üzerinde zararlı etkisini gösterir. Ayrıca, şehir ve orman ağaçları ile şehrin yakın çevresindeki tarım alanlarında kirliliğin izlerini görmek mümkündür. Bitkilerde yaygın olarak baş gösteren kuruma, sararma ve denge bozulmaları hava kirliliğinin yöredeki zararlı etkilerini ortaya koyar. Bu çalışmada, Karabük'te yaşanan hava kirliliğinin boyutlarının uzaktan algılama ile tespiti, buna neden olan etkenleri ve kirliliği etkileyen coğrafi faktörleri, kirliliğin yol açtığı zararlar ile gerçekleştirilmesi olanaklı görülen çözüm önerilerini kapsamaktadır. Çalışmada verilerin analiz, değerlendirme ve haritalama işlemleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, bu amaçla kentin uydu görüntüsü (Landsat 5 TM) ve hava fotoğrafları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis DETERMINING THE HARMFUL EFFECTS OF GASES CAUSED BY KARABÜK IRON STEEL FACTORY ON REGIONAL FORESTS USING REMOTE SENSING Esin BALCI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Metin TUNAY February 2005, 68 pages Karabük is situated in Western Black Sea region. Surrounded by high mountains it lies in the basins of the Araç, the Soğanlı and the Filyos rivers. The urban development of Karabük began in 1937 when the foundations for the iron-steelworks were laid. The influence öf Karabük goes beyond the boundaries of the centre of an administrative district. Karabük is a large settlement in region. Beside the integrated iron and steelworks in the centre of the city, there are a lot of small industrial workshops in it. In recent years Karabük faces the problem of increasing air-pollution. The main source of air-pollution is the iron-steelworks which are in operation since 1940. In addition, topographic and climatic characteristics of Karabük increase the effects of air pollution. The circulation of air in Karabük is weak and not constant because it is situated in a river basin surrounded by high mountains.ABSTRACT (continued). The concentration of SO2 (Sulphur dioxide), CO (carbon monoxide), and particular substances are especially above the acceptable values. Therefore, air pollution shows not only harmful effects on human beings, but also plants, animals, and buildings. It is possible to see the traces of pollution not only on the trees in the town, but also in the fields and woods around it. Yellowing and withering of leaves and drying and destroying of the vegetation in the area are the main harmful effects of air pollution on plants. In this study air pollution in Karabük, determined with remote sensing techniques and its dimensions and sources, physical factors contributing to it, and the harmful effects of it,as well as suggestions for possible solutions of this problem are presented. Data analysis, evaluation and mapping works have been carried out on computer medium and for this purpose satellite image (Landsat 5 TM) and air photographs of Karabük have been used.