Sıvı metallerin fiziksel özelliklerinin moleküler dinamik simülasyon metodu ile incelenmesi
Molecular dynamics study of the physical properties of liquid metals
- Tez No: 168546
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOMAK, PROF.DR. TURGAY ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Moleküler Dinamik, Sıvı Metaller, Yapısal Özellikleri, Taşıma Özellikleri, Molecular Dynamics, Liquid Metals, Structural Properties, Transport Properties
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Doktora Tezi SIVI METALLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN MOLEKÜLER DİNAMİK SİMÜLASYON METODU İLE İNCELENMESİ Ali Ekber IRMAK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Turgay AT ALAY Ortak Tez Danışmanı: Prof.Dr. Mehmet TOMAK Şubat 2005, 83 sayfa Geçiş metallerinden Ni, Pd, Pt, Rh ve Ag'ün sıvı hallerinin yapısal va taşıma özelliklerini incelemek için Lennard- Jones potansiyeli moleküler dinamik simülasyonda kullanıldı. Çiftler dağılım fonksiyonu ve birinci kordinasyon sayısı yapı özelliklerini, difüzyon ve viskozite ise taşıma özelliklerini hesaplamada kullanıldı. Sıcaklığın yapı ve taşıma özelliklerine olan etkisi incelendi. Ni, Pd, Pt, Rh ve Ag'ün erime sıcaklıklarının üstünde yapılan hesaplamalarda çiftler dağılım fonksiyonunun sıcaklıkla değişiminin iyi bir şekilde ifade edildiği gösterilmiştir. Difüzyon ve viskozite hesaplanarak, bunların sıcaklıkla olan ilişkisi incelenmiştir. Hesaplanan yapısal ve dinamik özellikler mevcut deneysel ve diğer simülasyon çalışmaları ile karşılaştırılması sonucu yapısal özelliklerin ve taşıma özelliklerinden difüzyonun yeterli derecede uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis MOLECULAR DYNAMICS STUDY OF THE PHYSICAL PROPERTIES OF LIQUID METALS Ali Ekber IRMAK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Prof. Turgay ATALAY Co-Advisor: Prof. Mehmet TOMAK February 2005, 83 pages The Lennard-Jones potential is used in molecular dynamics simulations to describe structural and transport properties of the transition metals Ni, Pd, Pt, Rh and Ag in the liquid phase. The pair distribution function and the first coordination number are used in calculating structural properties; diffusion coefficients and viscosities are used in calculating the transport properties. The effects of temperature on structural and transport properties are investigated. It is shown that above the melting points the effect of temperature on the structure of Ni, Pd, Pt, Rh and Ag well described. Diffusion and viscosity are calculated in a wide range of temperature. The calculated structural and transport properties are compared with the available experimental data and other calculations. This shows satisfactory consistency for structural properties and diffusion coefficients.