Direnç kaynak yöntemiyle birleştirilen IF çelikleri ile ostenitik paslanmaz çeliklerin kaynak kabiliyetlerinin belirlenmesi
The determination of resistance spot weldability of austenitic stainless steel and interstitial free steel
- Tez No: 168548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resistance spot weld, interstitial free steel, austenitic stainless steel, mechanical and metallurgical properties
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Farklı malzemelerin nokta direnç kaynaklı birleştirmeleri ana malzemelerin fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerinin farklılıklarından dolayı aynı cins malzemelerin kaynağından genellikle daha zor ve farklıdır. Bu çalışmada 304 ve 316L tip ostenitik paslanmaz ile IF (arayer atomsuz) çeliklerin direnç kaynaklı birleştirmelerinde, ısı girdisine etkisi olan başlıca kaynak parametrelerinden akım şiddetinin morfoloji, mikrosertlik ve çekme makaslama dayanımına etkisi araştırılmıştır. 304 + D? 71 14 ve 3 16L + IF 7114 birleştirmelerinde sabit 17 periyot kaynak zamanında ve sabit 6 bar elektrot kuvvetinde maksimum dayanımı sağlayan alam şiddeti sırsıyla 7 kA ve 9 kA bulunmuştur. Bağlantının en zayıf yerinin sebebi olarak IF 7114 tip çeliğinin ısı tesiri altındaki bölgesindeki aşırı tane büyümesi olarak tanımlanmıştır. Çalışmada ilave olarak bu farklı malzeme çiftleri hava, azot gibi farklı kaynak atmosferinde birleştirilip, hava ve su + % 10 bor yağı ortamında soğutulmuştur. Böylece 304 ve 3 16L tip paslanmazlar ile 7114 kalite İİİÖZET (devam ediyor) arayer atomsuz çelik birleştirmelerinin metalurjik karakteristikleri ve mekanik özelliklerine kaynak atmosferinin ve soğuma ortamının etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Kaynak işlemi sırsında kullanılan azot atmosferinin birleştirmenin çekme makaslama dayanımım arttırdığı kaynak sonrası su + % 10 bor yağı soğuma ortamının ise dayanımı düşürdüğü bulunmuştur. Anahtar Sözcükten Nokta direnç kaynağı, W (arayer atomsuz) çelik, ostenitik paslanmaz çelik, mekanik ve metalurjik özellikler. Bilim Kodu: 626. 20. 01 iv
Özet (Çeviri)
Due to, differences in the physical, chemical and mechanical properties of the base metals, the resistance spot welding of dissimilar materials generally more challenging than that of similar materials. The influence the primary welding parameters affecting the heat input such as peak current on the morphology, microhardness, and tensile shear strength of dissimilar welds between 304 and 316L grades austenitic to 7114 grade interstitial free steel were investigated in this study. The optimum welding parameters producing maximum joint strength of 304 and 316L grades austenitic and 7114 grade interstitial free steels were established as peak current of 7 kA and 9 kA respectively, where the electrode force and weld time were kept constant at 6 bar and 17 cycles, respectively. The primary cause of weakening of the weldment was identified as the excessive grain growing region of HAZ in case of 7114 grade interstitial free steel. In addition, both sheet materials were welded under the various welding environments such as; air, nitrogen, 10 % oil and 90 % water solution. Thus, the effect of weld environment on the metallurgical characteristics and mechanical properties of dissimilar welds between 304 and 316L grades austeniticABSTRACT (continued) stainless steel to 7114 grade interstitial free steel have been also evaluated. It was found that nitrogen atmosphere used during the welding increased the tensile shear strength while the cooling atmosphere such as 10 % oil and 90 % water solution used during the welding decreased the tensile shear strength of weldment.