Basınçlı infiltrasyon yöntemiyle üretilmiş Al-SiCp kompozitlerinin korozyon davranışlarına Mg ilavesinin etkisi
Effect of Mg addition to Al matrix on corrosion behavior of pressure infiltrated Al-SiCp composites environment
- Tez No: 168549
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENNUR CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Al-SiC Kompozit, Basınçlı înfiltrasyon, Al-Mg alaşımları
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi BASINÇLI İNFİLTRASYON YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ Al-SiCp KOMPOZİTLERİNİN KOROZYON DAVRANIŞLARINA Mg İLAVESİNİN ETKİSİ Süleyman KURTOĞLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Şennur CANDAN Şubat 2005, 85 sayfa. Bu çalışmada, alüminyum matris kompozitlerin korozyon davranışlarına Mg alaşımının (0-8 % Ağırlık) etkisi incelenmiştir. Kompozitler, 750 °C de basınçlı infiltrasyon tekniği üe üretilmiştir. SiC partiküllerinin boyutu 23 um ve % 60 hacim oranındadır. Korozyon deneyleri % 3,5 NaCl çözeltisinde 28 güne kadar bekletilerek yapılmıştır. Tüm kompozitlerde korozyon, 3-7 güne varan ilk aşamalarda hızla artmakta ve sonra sabit şekilde ilerlemektedir. Optik mikroskop ve ağırlık kaybı analizleri sonucunda, Mg içeren kompozitlerin saf Al matris kompozitten daha yüksek korozyon direnci gösterirken potansiyodinamik polarizasyon ölçümleri sonucunda Al-Mg matrisli kompozitlerin W (korozyon hızı) değerlerinin saf Al matrisli kompozitinkinden daha büyük olduğu görülmüştür. Deneysel sonuçlar, Al-Mg alaşımının SiC ile reaksiyon sonucu oluşan Mg2Si tipi intermetaliklerin bu kompozitlerde korozyon direncim kompozit içindeki matris kanallarının süreksizliğinden dolayı artırdığını göstermiştir. ii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis EFFECT OF Mg ADDITION TO Al MATRIX ON CORROSION BEHAVIOR OF PRESSUREINFILTRATED AI-SİCP COMPOSITES ENVIRONMENT Süleyman KURTO?LU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Appiied Sciences Department of Metal Education Thesis Advisor: Asst Prof. Şennur CANDAN February 2005,85 pages. in this study, effect of Mg alloying (0-8 wt. %) on corrosion behavior of Al based matrbt composites has been investigated. Composites were produced by pressure infiltration technique at 750 °C and had a SiC partide (SiCp) (23 um) volume fraction of 60%. The corrosion tests were carried oırt in 3,5 wt% NaCl environment up to 28 days. The weight loss of the composites increased with increasing duration time up to 3-7 days then remained constant. Optical microscopy analysis showed that Mg containing composites exbibited bigher corrosion resistance than püre Al matrix composite although potentiodynamic polarisation measurements showed higher icorr values of Al-Mg alloyed matrix composites Ihan püre Al matrix composites. Experimental results revealed mat precipitation of MgaSi as a result of reaction between Al-Mg alloy and SiC partide has beneficial effect on corrosion resistance of Al-Mg alloy matrbt composites due to interruption of the continuity of the matrix channels within the pressure infiltrated composites. ivKeywords : Corrosion, Al-SiC Composite, Pressure Infiltration, Al-Mg alloys ScienccCodc : 626.20.01 v