Donatısız beton eleman üretiminde çeşitli endüstriyel yan ürünlerin kullanılması
Usage of different types of by-products to produce plain concrete elements like masonry bricks, pavement blocks and kerbs
  1. Tez No: 168555
  2. Yazar: TURHAN BİLİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cüruf, kül, agrega, beton, briket, parke, bordur, dayanıklılık, mukavemet, Slag, ash, aggregate, concrete, brick, pavement, kerb, durability, strength. Science
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi DONATIŞIZ BETON ELEMAN ÜRETİMİNDE ÇEŞİTLİ ENDÜSTRİYEL YAN ÜRÜNLERİN KULLANILMASI Turhan BİLİR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İsa YÜKSEL Şubat 2005, 104 sayfa Bu tez çalışmasında, Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) kazan altı külü (KAK) ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) granule yüksek fırın cürufunun (GYFC), donatışız beton eleman üretiminde ince agrega olarak kullanabilirliği araştırılmıştır. Donatışız beton eleman olarak briket, parke ve bordur seçilmiştir. Briket üretiminde KAK, parke ve bordur üretiminde ise GYFC önceden belirlenen oranlarda kullanılarak numuneler üretilmiştir. Briket betonu karışımında 0-4 ve 4-7 mm olmak üzere iki sınıf agrega kullanılmıştır. 0-4 mm ince agrega hacimsel olarak % 20, % 30, % 40 ve % 50 oranlarında KAK ile yer değiştirilmiştir. Bu şekilde uygun şekil ve yeter miktarda üretilen numunelere birim hacim ağırlığı, basınç dayanımı ve donma-çözülme etkisine dayanıklılık deneyleri yapılmıştır. Parke betonunda 0-4, 4-7 mm ve 7-15 mm olmak üzere 3 sınıf agrega kullanılmıştır. Bunlardan 0-4 mm ince agrega hacimsel olarak % 20, % 30, % 40 ve % 50 oranlarında İİİÖZET (devam ediyor) GYFC ile yer değiştirilmiştir. Fakat, yalnızca basınç deneyi için bu oranlar % 100' e kadar devam ettirilmiştir. Numunelere su emme oram, basınç mukavemeti, donma-çözülme etkisine dayanıklılık ve sürtünme ile yüzey aşınması deneyleri uygulanmıştır. Bordur üretimi de parke üretimine benzer şekilde yapılmıştır. GYFC yer değiştirme oranlan da aynı şekilde seçilmiştir. Numunelere eğilme mukavemeti ve sürtünme ile yüzey aşınması deneyleri yapılmıştır. Üç grup eleman için de deney sonuçlan ilgili Türk Standartlarına göre değerlendirilmiştir. Bu yan ürünlerin kullanımı genelde dayanımı çeşitli oranlarda düşürmesine rağmen; elemanların aşınma gibi dayanıklılık özelliklerini olumlu etkilemiştir. Brikette % 30 KAK/Kum, bordürde % 30 GYFC/Kum ve parkede % 40 GYFC/Kum oranlan optimum yer değiştirme oranlan olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis USAGE OF DIFFERENT TYPES OF BY-PRODUCTS TO PRODUCE PLAIN CONCRETE ELEMENTS LIKE MASONRY BRICKS, PAVEMENT BLOCKS AND KERBS Turhan BİLİR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Thesis Advisor: Asst. Prof. İsa YÜKSEL February 2005, 104 pages In this study, the usage of bottom ash (BA) from CATES and granulated blast-furnace slag (GBFS) from ERDEMIR is investigated as fine aggregate to produce plain concrete samples. Brick, pavement block and kerb are chosen as plain concrete types. Bricks by using BA, pavement blocks and kerbs by using GBFS at certain replacement ratios are produced. Two groups of aggregate which have diameter in range 0-4 and 4-7 mm individually, are used for brick mix design. 0-4 mm fine aggregate is replaced with BA at % 0, % 20, % 30, % 40 and % 50 ratios by volume. Unit weight, compressive strength and freezing-thawing tests are attempted on samples.ABSTRACT (continued) Three groups of aggregate having diameter in range 0-4, 4-7 and 7-15 mm are used for pavement block mix design. 0-4 mm fine aggregate is replaced with GBFS at % 0, % 20, % 30, % 40 and % 50 ratios by volume. Water absorption, compressive strength, freezing- thawing and surface abrasion tests are made. Between % 50 and % 100 replacement ratios are used for only compressive strength test. Kerb mix design has been made by using the same design criteria of pavement block. Tensile stress and surface abrasion tests are attempted on samples. Test results of all plain concrete types were compared to the related Turkish Standards. Usage of by-products decreases strength at different ratios but improves durability properties like abrasion. Ratios of % 30 BA/Sand for bricks, % 30 GBFS/Sand ratio for kerbs and % 40 GBFS/Sand for pavement blocks are determined as optimum replacement ratios.