Safranbolu evlerinde kullanılan ahşap malzemenin dendrokronolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determanition of the wooden dendrochronological properties of wooden materials used in Safranbolu houses
  1. Tez No: 168554
  2. Yazar: ABDURRAHMAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BURHANETTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Safranbolu Evleri, Dendrokronoloji, Tarih Belirleme, Historical Safranbolu Houses, Dendrochronology, Dating
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Safranbolu'da kültürel ve tarihi değeri yüksek olan çok sayıda ahşap mimari yapı bulunmaktadır. Dendrokronolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla toplam 10 adet tarihi ahşap bina tespit edilmiştir. Her binadan 3 cm kalınlığında 10 adet ahşap malzeme örneği alınmıştır ve enine kesitleri zımparalanmıştır. İ.Ü. Orman Fakültesi Dendrokronoloji Laboratuarın' da, ölçmeler üstten aydınlatmalı Carl Zeiss mikroskobu kullanılarak ve ECLUND ölçme aleti üzerinde 0.01 mm duyarlılıkta, en içteki halkadan başlayarak en son halkaya doğru devam etmiştir. Tarih belirleme çalışmalarında CORİNA programı kullanılmıştır. Binalardan alman örneklerin tarihlendirilmesi sonucunda, sırasıyla 1894, 1891, 1893, 1883, 1953, 1822, 1961, 1933, 2000 ve 1805 tarihleri tespit edilmiştir. Örneklerde son yıllık halkalar olmadığı için belirlenen tarihler hata payı içermektedir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of wooden buildings in Safranbolu, which have a high cultural and historical value. Ten historical wooden building were selected to determine their dendrochronological properties. Ten wooden material samples of 3 cm thickness were taken from each building and cross sections of them were sanded. Measurements were performed in Istanbul University Faculty of Forestry Dendrochronology Laboratory, by using overhead lightening Carl Zeiss microscope and ECLUND measuring device with an accuracy of 0,01 mm beginning from the innermost ring to the outermost one. The CORINA program was used in age determining works. Sequentially 1894, 1891, 1893, 1883, 1953, 1822, 1961, 1933, 2000, and 1805 years. Datings of the buidings include a wide variation because the samples do not have the last year rings.