Kömürden aktif karbon üretimi ve ağır metal adsorpsiyonu
The preparation activated carbon from coals and heavy metal adsorption
  1. Tez No: 168556
  2. Yazar: ADİL DURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALE SÜTCÜ, PROF. DR. İHSAN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, Kimyasal yöntem, Aktivasyon kimyasalı, Adsorpsiyon, Langmuir ve Freundlich izotermleri, Coal, Chemical method, Chemical reagent, Adsorption, Langmuir and Freundlich isotherms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
'Kömürden aktif karbon üretimi ve ağır metal adsorpsiyonu' isimli çalışmada aktif karbon üretiminde kimyasal yöntem seçilmiş; KOH, NaOH ve LiOH gibi üç farklı aktivasyon kimyasalı kullanılarak farklı tipte aktif karbonlar üretilmiştir. Farklı aktif karbonların yüzey özelliklerini belirlemek amacıyla; TGA deneyleri, FTIR analizleri yapılarak adsorpsiyon kapasitesinin bir ölçüsü olan iyot sayısı belirlenerek adsorpsiyon çalışmaları bu doğrultuda yürütülmüştür. Bu çalışmalar sonunda aktivasyon kimyasalı olarak KOH kullanımı ile elde edilen aktif karbonun iyot numarası 875 mg-k/g aktif kaybetti olarak bulunmuş ve ağır metal adsorpsiyonu için en uygun aktif karbon olarak l.belirlenip, adsorpsiyon deneyleri bu aktif karbonla gerçekleştirilmiştir. Pb(II), Cu(II) ve -Ni(II) iyonlarının aktif karbon ile adsorpsiyonu deneylerinde; en uygun aktif karbon dozu ve ortam pH'ı denemeler sonucu belirlenmiştir. Deneysel çalışmalarda; temas süresi, İİİÖZET (devam ediyor) ortam pH'ı, aktif karbon dozu ve başlangıç metal konsantrasyonu gibi parametrelerin adsorpsiyona etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışmalar sonunda; üretilen aktif karbonun Pb(II)> Cu(II)> Ni(II) şeklinde bir sıralama ile ağır metal iyonlarını adsorpladığı belirlenmiştir. Sonuçta, Zonguldak Bitümlü Kömürlerinden KOH aktivasyon kimyasalı ile aktifleştirilerek üretilen aktif karbon ile atık sulardaki ağır metallerin adsorpsiyonunun mümkün olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
'The Preparation Activated Carbon of Bituminous Coals and Heavy Metal Adsorption'. Different types of from activated carbons were prepared by chemical activation from bituminous coals with three chemical reagents; KOH, NaOH and LiOH. In order to evaluate surface properties of different types activated carbons ; TGA, FTIR analyses and iodine adsorption capacity techniques were used. The iodine number of sample which obtained from KOH by carbonizing bituminous coal at 900 °C for 120 min. was found to be 875 mg-b/g- Activated carbon produced from coal has been shown to be a good adsorbent for heavy metals (Pb(II), Cu(II) and Ni(II) ) from waste waters Experiments were performed as a initial metal concentrations ' pH, ; C$$$i time ançj adsorbent concentration were important parameters in phenomenon of Pb(II), Cu(II) andABSTRACT (continued) Ni(II) adsorption by activated carbon. Adsorption of Pb(II), Cu(II) and Ni(II) are quick, most of taking place Within the first 180 min and reached equilibrium in 240 min. Maximum adsorption capacity was observed at pH 7.5. The Langmuir and Freundlich isotherm equations was applied to the data on the value of isotherm constants were calculated. As a result, obtained values indicated that the adsorbent produced from Zonguldak Bituminous Coals could be used for the removal of heavy metals waste waters.