Orman yolları drenajında kullanılan bazı hidrolik yapılar ile plastik boruların teknik açıdan karşılaştırılması
Technical comparation between some hydraulic structures and plastic pipes used at the drainage of forest roads
- Tez No: 168570
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik yapılar, plastik borular, orman yolu drenajı, maliyet
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Özet Yüksek Lisans Tezi ORMAN YOLLARI DRENAJINDA KULLANILAN BAZI HİDROLİK YAPILAR İLE PLASTİK BORULARIN TEKNİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI Aysel AKTÜRK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Metin TUNAY Mart 2005, 108 sayfa. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde özellikle şehirleşmenin artması endüstrileşme ve çevre bilincinin oluşması ve buna paralel olarak gelişen teknoloji ve altyapı sektöründe önemli atılımlar yapılmış, günümüz ihtiyaçlarım karşılayabilecek malzemeler üretilmeye başlanmıştır. Bu atılımlardan bir tanesi de altyapı sistemlerinde kullanılmaya başlanan plastik borulardır. Bu tez; ülkemizde orman yollan drenajında yeni yeni kullanılmaya başlanan plastik borularla, eskiden beri kullanılmakta olan beton boru ve menfezleri teknik yönden incelemek ve karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Bölgeye ait 1/25.000 ölçekli haritalar, farklı firmalara ait veriler ve OGEM vakfı verileri kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda plastik boruların (PVC, PE, PP) Kastamonu, Isparta, İstanbul, Giresun, İzmir, Denizli, Edirne, Bursa, Mersin, Bolu, Bartın, Balıkesir, Sinop, mÖZET (devam ediyor) Konya, Çorum, Antalya, Amasya illeri ve ilçeleri başta olmak üzere son yıllarda değişik yerlerde kullanıldığı tespit edilmiştir. Kastamonu Bölge Müdürlüğü, Karadere Orman İşletme Müdürlüğü, Karadere Orman İşletme Şefliği sınırlan içinde orman yollan şebeke planına göre 424 kod nolu orman yolu örnek çalışma alam olarak ele alınmış ve teknik özellikler, doğal afetlere karşı dayanıklılık, akışkanlık özelliği, esneklik ve mukavemeti, ek yerlerinin sızdırmazlığı, ekonomik ömür, uygulama kolaylığı, işçiliği ve maliyet yönlerinden kıyaslamalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; genel olarak plastik boruların ve beton boruların bölgeye göre avantaj ve dezavantajlarının olduğu görülmüştür. Plastik boruların, esneklik, mukavemet, sızdırmazlık, ekonomik ömür ve bakım periyodu yönünden beton borulara göre daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır. Plastik boru maliyetinin beton borulardan daha yüksek olduğu; fakat, buna ekonomik ömür, işçilik ve bakım masrafları eklendiğinde toplam maliyetin plastik borularda daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thcsis TECHNICAL COMPARATION BETWEEN SOME HYDRAULIC STRUCTURES AND PLASTIC PIPES USED AT THE DRAINAGE OF FOREST ROADS Aysel AKTÜRK Zonguldak Karaelmas Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thcsis Advisor: Assoc. Prof. Metin TUNAY March 2005,108 pages During the recent years, there have been significant steps taken in iırfrastructure sector with the increase in urbanization, industrialization, formation of the environment consciousness and technology, which developed in line with this, in the world and in our country, and materials to meet today's needs have been started to be manufactured. Öne of these progresses is the plastic structures started to be used in infrastructure systems. This study aims at examining in technical terms the plastic pipes that have been recently launched for use in the drainage of forest ways in our country and the reinforced concrete structures that have been used since old times, and to make a comparison thereabout. maps at l / 25.000 scale of the region, data gathered from various firms and Ö?EM foundation data are used. vABSTRACT(continued) As the result of the study conducted, it was established that plastic pipes (PVC, PE, PP) have been used in various regions in recent years, which are lead by Kastamonu, İsparta, Istanbul, Giresun, Izmir, Denizli, Edirne, Bursa, Mersin, Bolu, Bartın, Balıkesir, Sinop, Konya, Çorum, Antalya, Amasya provinces and their districts. The forestry way with code no. 424 as per the network plan of the forestry ways within the borders of Karadere Forestry Enterprise Office of Karadere Forestry Enterprise Directorate of Kastamonu Regional Directorate has been taken as the sample study and comparisons have been made in terms of technical specifications, resistance against natural disasters, fluidity feature, flexibility and endurance, sealing of joints, economic life, easiness of application, workmanship and costs. As the result of the study conducted, it has been seen that the plastic pipes and reinforced pipes in general had certain advantages and disadvantages in different regions. It was concluded that the plastic pipes were more advantageous than the reinforced pipes in terms of flexibility and endurance, sealing, economic life and maintenance period. Keywords : Hydraulic structures, plastic pipes, forestry way drainage, ScienceCode :502.04.01 VI