Batman koşallarında farklı ekim yöntemleri, anız bozma ve ekim zamanlarının mercimekte yabancı otlanmaya etkileri
Effect of different sowing methods, stubble burning dates and showing dates on weeds in lentil in Batman, Turkey
- Tez No: 168606
- Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, Lens culinaris, Yabancı ot, Ekim zamanı, Ekim şekli, Anız bozma zamanı, Weeds, Lentil, Lens culinaris, Sowing Dates, Culvitation Methods, Stubble Burning Dates. m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET BATMAN KOŞULLARINDA FARKLI EKİM YÖNTEMLERİ ANIZ BOZMA VE EKİM ZAMANLARININ MERCİMEKTE YABANCI OTLANMAYA ETKİLERİ DEMİR, Fahrettin Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Işık TEPE 2005, 53 Sayfa Bu çalışmada Batman koşullarında Fırat 87 mercimek çeşidinde anız bozma (erken, geç), ekim zamanı (erken, geç) ve ekim şekillerinin (sıra, serpme) mercimekte yabancı otlanmaya ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme 2003-2004 yılları arasında Batman İlinde bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Yapılan bu çalışmada, deneme alanında 17 yabancı ot türüne rastlanmıştır. Bu yabancı otların yoğunluğu m2,ye 12,5 adet olarak tespit edilmiştir. Yine bu yabancı otlarda en yoğun olarak sırasıyla Âvena fattıa, Hordeum sp., Pucinellia gigantea, Cichorium intybus'a rastlanmıştır. Söz konusu yabancı otlarda rastlama sıklığı olarak sırasıyla en fazla Avena fatua, Cichorium intybus, Hordeum sp., Pucinellia gigantea dikkat çekmektedir. En düşük yabancı ot oranı ve en yüksek biyolojik verim değeri erken anız bozma, geç ekim zamanında ve sıraya ekim uygulamasından; en yüksek tane verimi geç anız bozma, geç ekim zamanı ve sıraya ekim uygulamasından, en yüksek hasat indeksi ise erken anız bozma, erken ekim zamanı ve sıraya ekim uygulamasından elde edilmiştir. Batman koşullarında mercimekte önerilebilecek uygulama, erken anız bozma, erken ekim ve sıraya ekim şeklinde olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT SOWING METHODS, STUBBLE BURNING DATES AND SOWING DATES ON WEEDS IN LENTDL IN BATMAN, TURKEY DEMİR, Fahrettin Msc, Plant Protection Sciences Supervisor: Assoc Prof. Dr. Işık TEPE 2005, 53 pages In this study, effects of stubble burning ( early, late ), sowing dates ( early, late ) and sowing methods ( line and sow ) on allochthonous grazing and yield in lentil were searched in a kind of lentil Fırat 87 in Batman conditions. Survey between 2003-2004, was conducted as to three-way anova split-split plot test patterns. In this study, 17 weeds types were coincided in the test field. The density of these weeds was determined being 12,5 plant/m2. Again, Avenafatua, Hordeum sp., Pucinellia gigantea were intensively seen in these weeds. Avena fatua, Cichorium intybus, hordeum sp., Pucinellia gigantea have mostly drawn attention as seen frequency in these so-called weeds. In respect of this, the minimal weed raito by early stubble burning, late sowing dates and sowing in rotation; the maximal biological yield, running parallel with that, by early stubble burning, late sowing and sowing in rotation; the maximum per grain yield by late stubble burning, late sowing date and sowing in rotation; and the maximum harvest index by early stubble burning, early sowing date and sowing in rotation were acquired. The cultivation methods to be recommended in Batman conditions are to be early stubble burning, early sowing and sowing in rotation.