Doğu Anadolu bölgesinin enerji problemleri ve çözüm önerileri
Energy problems and solution proposals of East Analotian region
  1. Tez No: 168605
  2. Yazar: HALİL GÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu Bölgesi, enerji problemleri, enerji kaynaklan, yenilenebilir enerji kaynaklan, fosil yakıtlar, East Anatolian Region, energy problems, energy sources, renewable energy resources, fossil fuels. m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN ENERJİ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GÖR, Hali! Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nihat İNANÇ Mayıs 2005, 119 sayfa Bu tezin amacı; Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan enerji kaynaklan potansiyelinin araştırılması, bölgede karşılaşılan enerji problemlerinin tespit edilmesi ve bunun sonucunda problemlerin çözümü için alternatif enerji kaynaklarının kullanılabilirliliğinin mümkün olup olmadığının incelenmesidir. Bu kapsam çerçevesinde; ilk etapta Doğu Anadolu Bölgesinin kömür, linyit, petrol ve doğal gaz, yani bölgenin fosil kökenli yakıtlar bakımından durumu ile hidroelektrik, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji potansiyeli, yani bölgenin yenilenebilir enerji kaynakları ele alınmış olup bölgenin elektrik enerjisi durumu da incelenmiştir. Bu inceleme esnasında Doğu Anadolu Bölgesi ile Türkiye geneli kıyaslanmıştır. İkinci etapta ise Doğu Anadolu Bölgesinin enerji problemleri incelenmiştir. Bu inceleme fosil kökenli yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynakları bazında ayrı ayrı yapılarak, Doğu Anadolu Bölgesi ile Türkiye geneli için kıyaslanmıştır. Üçüncü etapta ise; tespit edilen enerji problemlerine çözüm olması açısından, yenilenebilir enerji kaynaklarının Doğu Anadolu Bölgesinde ve Türkiye'de kullanılabilirliliği incelenmiştir. Sonuç olarak Doğu Anadolu Bölgesinde enerji problemlerinin varolduğu; bölgenin gerek fosil kökenli enerji kaynakları, gerekse yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin yeterince araştırılmadığı, mevcut enerji kaynaklarının da yeterince değerlendirilmediği veya verimli kullanılmadığı, geleceğe yönelik çok net planlamanın da yapılmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY PROBLEMS AND SOLUTION PROPOSALS OF EAST ANATOLIAN REGION GÖR, Halil M. Sc, Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihat İNANÇ May 2005, 119 pages The aim of this thesis is that, researching on energy resources potential of Turkey's East Anatolian Region, and detection of energy problems that encounter at the region and as a result of this, examination on whether it is possible using such an alternative energies for the solutions of problems that is already mentioned above. At the frame of this scope, initially, it has been studied on fossil based (originated) fuels, such as charcoal, lignite, petroleum and natural gases with renewable energy sources (i.e. hydroelectrical, sun, wind geothermal energy potential) of the region. During this research it has been made a comparison between East Anatolian Region and overall Turkey. At second stage, it has been studied energy problems of East Anatolian Region. This research was built on both fossil based fuels and renewable energy resources in order to compare the region and overall Turkey. At third stage, to be a solution of determined problems, it has been studied usability of renewable energy resources at East Anatolian Region and also Turkey. As a conclusion, it has been pointed out taht, energy problems at East Anatolian Region is still exist, not examined sufficiently for potential of both fossil based and renewable energy resources. The present energy sources are not evaluated adequately or are not used efficiently and also future planning is not helded.