Van ilinde örtü altı hıyar yetiştiriciliğinde pestisit uygulamalarından sonra kalıntı tayini
Dtermination of residue after applied cucumber under greenhouse conditions in Van provinces
  1. Tez No: 168607
  2. Yazar: SEMRA ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Örtü altı, hıyar, pestisit, kalıntı, Greenhouse, cucumber, pesticide, residue
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET VAN İLİNDE ÖRTÜ ALTI HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE PESTİSİT UYGULAMALARINDAN SONRA KALINTI TAYİNİ ALTINDAĞ, Semra Yüksek Lisans Tezi, Bitki Korama Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih ÖZGÖKÇE Haziran 2005, 23 sayfa Bu çalışmada, Van ilinde örtü altında, hıyarda Dichlorvos ve Dicofol'ün parçalanma süreleri araştırılmıştır. Bu amaçla, ilaçlamadan önce ve ilaçlamadan 1,3, 5, 9 ve 13 gün sonra örnekler alınarak gaz kromatografi cihazında kalıntı değerleri analiz edilmiştir. Dichlorvos için ilaçlamadan 1, 3 ve 5 gün sonra sırasıyla 5.60 ppm, 4.22 ppm, 0. 06 ppm, Dicofol için ilaçlamadan 3, 5, 9 ve 13 gün sonra sırasıyla 6.59 ppm, 0.94 ppm, 0.56 ppm olarak saptanmıştır. Bu pestisitlerin parçalanma seyrinin tespiti için; analiz sonuçları ile degradasyon grafikleri çizilmiştir. Dichlorvos kalıntısı 5. günde, tolerans düzeyinin altına düşmüştür. Dicofol kalıntısı 9. günde de tolerans değerinin üzerinde tespit edilmiş, 13. günde alınan numunede tespit edilebilir düzeyin altına inmiştir. Türkiye toleransları sebzede Dichlorvos için 0.2 ppm, Dicofol için 0.5 ppm'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF RESIDUE AFTER APPLIED ON THE CUCUMBER UNDER GREENHOUSE CONDITIONS IN VAN PROVINCES ALTINDA?, Semra Msc, Plant Protection Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mehmet Salih ÖZGÖKÇE June 2005, 23 pages In this study, the degradation period of the Dichlorvos and Dicofol, was investigated on the cucumber under greenhouse conditions in Van Provinces. For this purpose, samples were collected from greenhouse before application and after 1, 3, 5, 9 and 13 days of application and residue analyses were carried out by using a GC instrument. Dichlorvos residue levels were determined 1th, 3th and 5th days as 5. 60 ppm, 4, 22 ppm, 0, 06 ppm, respectively. Dicofol residue levels on 3th, 5 and 9 * days as 6, 59 ppm, 0. 94 ppm, 0. 56 ppm, respectively. Grafic of degradation were drew with residue levels for the degradation movement of this pesticides was confirmed. Dichlorvos residue felt down at 5 * day under the tolerance values. Dicofol residue was found at above of the tolerance values 9th day, also. It felt down under the toleance value in the taken sample at the 13th day. Turkey's tolerance values were for Dichlorvos 0. 2 ppm, for Dicofol 0. 5 ppm for the vegetables.