Bilgisayarlı proje yönteminde kaynak atama yöntemleri
- Tez No: 168661
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜMİT KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Project management, Critical path method, Resource allo cation, Heuristic methods
- Yıl: 1986
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
III ÖZET BİLGİSAYARLI PROJE YÖNETİMİNDE KAYNAK ATAMA YÖNTEMLERİ Mustafa Ege Bu çalışmada, TA/PERT( Türkçe ve Akıllı PERT) olarak isimlendirilen bir proje değerlendirme ve denetleme sistemi yazılımı tasarlanmış ve ger çekleştirilmiştir. Kaynak atama algoritmalarında günümüze kadar kullanılmış algoritmalar irdelenmiş, bunlardan MINSLK(Minimum Job Slack“ Bolluğu en küçük olanı yerleştir”), LFT(Minimum Late Finish Time“En küçük en geç başlama zamanı”) ve GRD(Greatest Resource Demand“Olası en fazla kaynak istemi”) sezgisel algoritmaları (heuristic algorithms ), gerçekleştirilen yazı lımda kullanılmıştır. Gerçek hayattaki proje yönetimlerinde ya atanabilir kaynaklar sınırlıdır ya da edinilmiş kaynağın kullanım yüzdesi artırılmak istenir. Bu nedenle geliştirilen yazılımda sınırlı kaynak kısıtı altında kaynak atama yapılmıştır. Yazılım, grafik ekran ve FX-100 Epson yazıcısıyla donatılmış IBM PC üzerinde BASIC diliyle gerçekleştirilmiş, bir kaç komut değişikliği ile NCR PC4 üzerinde de işletilmiştir. TA/PERT yaklaşık 600 faaliyet 300 olay ve 50 kaynak gerektiren bir projeyi 200 zaman dilimi içinde programlayabilir. 2374 faaliyetli ve 1800 olaylı projelerin kritik yolunu bulabilecek yeteneğe sahiptir. Bu sınırlar daha büyük belleği olan bilgisayarlar için artacaktır. Geliştirilen yazılımın kaynak atama yeteneği Micro Planner, Micro Track ve Pert Master'den daha iyi bulunmuştur. TA/PERT, proje süreci içinde oluşan değişiklikler verildiğinde gerekli günlemeyi yaparak yeniden kaynak atama yapabilmektedir. Anahtar-Sözcükler: Proje yönetimi, Kritik yol yöntemi, Kaynak atama, Sezgisel yöntemler.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY RESOURCE ALLOCATION METHODS IN PROJECT MANAGEMENT BY USING COMPUTER Mustafa Ege In this study, a software for project evaluation and control system which is called TA/PERT(Turkish and Intelligent PERT) is designed and implemented. A resource allocation algorithms that are used are discussed and MINSLK (Minimum Job Slack), LFT(Minimum Late Finish Time), and GRD(6reatest Resource Demand) heuristic algorithms are implemented. For real projects either resources are limited or higher utilization percentage of available resources are desired. That's why, a soft ware system is developed for scheduling jobs to satisfy the given resource constraints. The TA/PERT software system is developed on IBM PC with graphic dis play and EPSON FX-100 printer by using BASIC language. Also, it is run on NCR PC4 with minimum changes. TA/PERT can handle approximately 300 nodes, 600 activities with 50 different resources within 200 time unit by using 64 K byte of me mory. Without resource allocation critical path for 1800 nodes and 2374 activities may be handled. These limits will be higher for lar ger main memories. The resource allocation capability of TA/PERT is compared against Pert Master, Micro Planner, and Micro Track and it is found that TA/PERT is better than these. A resource allocation may be done again after updating completion per- tentage of the activities, while on the progress of the project.