Implementation of DOA by SR
SR yardımıyla DOA uygulaması
- Tez No: 168728
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Stokastik Rezonans, Gaussian olmayan gürültü, Wiener filre, Stochastic Resonance, Non-Gaussian noise, Wiener filter
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Gauss olmayan gürültüde düşük sinyal gürültü durumlarında kullanılan yeni bir tahmin methodunu anlatmaktadır. Doğrusal olmayan bu tahmin methodu, Stokastik Rezonans olarak bilinen doğrusal olmayan bir işlemle Wiener filtresinin birleştirilmesiyle elde edilmiştir. Bu methodta, alman sinyal önce simetrik 3 seviyeli bir niceleyiciden geçirilerek Wiener filtrede işlenir. Simülasyon sonuçlan düşük sinyal gürültü oranlarında bu method Wiener filtrenin tahmin performasından daha iyi sonuç vermektedir. Bu simülasyonlarda kullanılan Gauss olmayan gürültü dağılımları sualtı akustik ortamlarında kullanılan dağılımlardan seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study describes a new estimation method used for low signal to noise ratio in non-Gaussian noise. A nonlinear estimator is developed by combining a nonlinear processing method called Stochastic Resonance with Wiener filter. In the method, the recieved signal is first quantized by a symmetric 3-level quantizer and processed by the Wiener filter. Simulation results show that under sufficiently low signal to noise ratio conditions, this quantizer-estimator leads an enhancement of the estimation performaned by the Wiener filter. Non-Gaussian noise distributions that are used in simulations are relevant for an underwater acoustic enviorement. This kind of estimators can be used in Direction Of Arrival (DOA) applications.