Öz düzenlemeli strateji geliştirme modelinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin eleştirel yazma becerilerini geliştirmeye etkisi
The effect of the self regulated strategy development model on developing the critical writing skills of fourth grade students of primary school
  1. Tez No: 744214
  2. Yazar: TUFAN BİTİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Düzenleme, Eleştirel Yazma, ÖDSG Modeli, Self-Regulation, Critical Writing, SRSD Model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu araştırmada,“Öz Düzenlemeli Strateji Geliştirme (ÖDSG) Modeli”nin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin eleştirel yazma becerilerini geliştirmeye olan etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı karma modelde tasarlanan araştırma, eylem araştırması türünde desenlenmiştir. Ayrıca araştırmada deneysel desen türlerinden“Tek Gruplu Öntest- Sontest Zayıf Deneysel Desen”kullanılmıştır. Araştırma boyunca veriler; araştırmacı tarafından geliştirilen eleştirel yazma ölçeği, etkinlik kâğıtları, ses kaydı içeren odak grup görüşmeleri, araştırmacı günlüğü ve gözlem formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Aydın ilindeki bir ilkokulun dördüncü sınıfında öğrenim gören 21 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında öncelikle öğrencilerin hazırbulunuşluklarını ölçmek için öntest yapılmış ardından“Öz Düzenlemeli Strateji Geliştirme (ÖDSG) Modeli”doğrultusunda hazırlanan plan ve geliştirilen etkinliklerle çalışma grubuna eleştirel yazma eğitimi verilmiştir. Eğitim 12 hafta ve 48 ders saati sürmüştür. İlk altı haftada eleştirel yazmanın tüm boyutları“ÖDSG Modeli”doğrultusunda tasarlanan etkinliklerle öğrencilere aktarılmıştır. Altıncı haftanın sonunda öğrencilerin anlamakta güçlük çektikleri eleştirel yazma boyutları“Öz Değerlendirme Formu”ile tespit edilerek bu boyutlarla ilgili dört haftalık takviye eğitim verilmiştir. Son iki hafta ise öğrenciler bağımsız performans göstererek belirlenen konularda öğretmen desteği olmadan eleştirel yazılar yazmışlardır. Eğitimin sonunda öğrencilere farklı bir yazma konusu içeren öntest formunun benzeri uygulanarak araştırmanın sontest verileri toplanmıştır. Eğitimin bitmesinin ardından geçen dört haftalık süreç sonunda öğrencilere farklı bir yazma konusu içeren sontest formunun benzeri uygulanarak araştırmanın kalıcılık verileri elde edilmiştir. Uygulama boyunca araştırmacının dışında bir öğretmen süreci gözlemlemiş ve araştırmacı ise süreç içerisinde gördüğü önemli hususlarla ilgili günlük tarzında notlar almıştır. Son olarak, çalışma grubundaki öğrencilerin uygulama sürecine yönelik görüşleri odak grup görüşmeleri ile ses kayıt cihazı kullanılarak alınmıştır. Uygulama sürecinin ardından öntest ve sontest sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığını tespit etmek amacıyla, araştırmadan elde edilen veriler“Bağımlı Örneklem t-testi”kullanılarak SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Daha sonra sontest ve kalıcılık testleri arasında korelasyonel bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmek amacıyla, araştırmadan elde edilen veriler“Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu”kullanılarak SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Ardından uygulama sürecine yönelik gözlemler, gözlemci öğretmenin izlenimleri ve araştırmacının günlüğündeki notlar yardımıyla raporlaştırılmıştır. Son olarak, öğrencilerin uygulamaya yönelik görüşlerini belirleyebilmek amacıyla odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiş ve görüşmelerden elde edilen veriler tematik kodlama tekniği ile yorumlanarak sunulmuştur. Ayrıca araştırma verileri, öğrenci ifadelerinden doğrudan alıntılar yoluyla raporlaştırılmıştır. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgulardan hareketle, çalışma grubundaki öğrencilerin öntest ve sontestlerden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu ve“ÖDSG Modeli”ile tasarlanan etkinliklerin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin eleştirel yazma becerilerinin gelişimine olumlu yönde bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin sontest ve kalıcılık testlerinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif ve yüksek düzeyde bir korelasyonun mevcut olduğu görülmüş ve“ÖDSG Modeli”ile tasarlanan etkinliklerle gerçekleştirilen eleştirel yazma eğitiminin ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri üzerinde kalıcılık sağlama anlamında başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada yapılan gözlemler ve gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri doğrultusunda, öğrencilerin eleştirel yazma eğitimin ilk başlarında eleşitrel yazma boyutlarını kavramakta güçlük yaşadıkları fakat“ÖDSG Modeli”nin aşamaları doğrultusunda hazırlanan ders planlaları ve tasarlanan etkinlikler sayesinde öğrencilerin eğitimi başarıyla tamamladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin“eleştirel yazma”ve“öz düzenleme”kavramlarına yönelik uygulama öncesi ve uygulama sonrası görüşlerinde farklılıklar gözlemlenmiştir. Son olarak öğrencilerin ileride gerçekleştirilecek olan eleştirel yazma eğitimlerine katılmaya ve“ÖDSG Modeli”yle tasarlanan etkinlikleri yapmaya istekli oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak“ÖDSG Modeli”yle tasarlanan etkinlikler doğrultusunda gerçekleştirilen eleştirel yazma eğitimi, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin eleştirel yazma becerilerinin gelişimine katkı sağladığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the effect of the“Self-Regulated Strategy Development (SRSD) Model”on improving the critical writing skills of primary school fourth grade students. The research, which was designed in a mixed model in which quantitative and qualitative research designs were used together, was designed in the type of action research. In addition,“Single Group Pretest-Posttest Weak Experimental Design”, which is one of the experimental design types, was used in the research. Data throughout the research; The critical writing scale developed by the researcher was collected through activity papers, focus group interviews with audio recordings, researcher diary and observation form. The study group of the research consisted of 21 students studying in the fourth grade of a primary school in Aydın in the 2021-2022 academic year. Within the scope of the research, first of all, a pre-test was made to measure the readiness of the students, and then critical writing training was given to the study group with the plan and activities developed in line with the Self-Regulated Strategy Development (SRSD) Model. The training lasted for 12 weeks and 48 lesson hours. In the first six weeks, all dimensions of critical writing were conveyed to the students with activities designed in line with the SRSD Model. At the end of the sixth week, the critical writing dimensions that the students had difficulty in understanding were determined with the“Self-Assessment Form”and four week reinforcement trainings were given about these dimensions. In the last two weeks, the students performed independently and wrote critical articles on the determined subjects without the support of the teacher. At the end of the training, the posttest data of the research were collected by applying the same pretest form, which includes a different writing topic, to the students. At the end of the four week period following the end of the training, the permanence data of the research were obtained by applying a similar post-test form containing a different writing topic to the students. During the application, a teacher other than the researcher observed the process and the researcher took notes in a diary style about the important issues he saw during the process. Finally, the opinions of the students in the study group about the implementation process were taken by using a voice recorder with focus group interviews. In order to determine whether there is a statistically significant difference between the pretest and posttest results after the application process, the data obtained from the research were analyzed with the SPSS 22.0 package program using the“Dependent Sample t-test”. Then, in order to determine whether there is a correlational relationship between the posttest and retention tests, the data obtained from the research were analyzed with the SPSS 22.0 package program using the“Pearson Product Moments Correlation”. Then, the observations regarding the implementation process were reported with the help of the observations of the observing teacher and the notes in the researcher's diary. Finally, focus group interviews were conducted in order to determine the students' views on the practice, and the data obtained from the interviews were presented by interpreting them with thematic coding technique. In addition, research data were reported through direct quotations from student statements. Based on the findings obtained from the research, it was concluded that there was a statistically significant difference between the scores of the students in the study group from the pretest and posttest, and that the activities designed with the“SRSD Model”had a positive effect on the development of critical writing skills of primary school fourth grade students. It was seen that there was a statistically significant, positive and high level correlation between the scores of the students in the posttest and retention tests, and it was concluded that the critical writing education carried out with the activities designed with the“SRSD Model”was successful in terms of providing permanence on primary school fourth grade students. In line with the observations made in the research and the group focus interviews carried out, it was concluded that the students had difficulty in comprehending the critical writing dimensions at the beginning of the critical writing education, but the students successfully completed the education thanks to the lesson plans and designed activities in line with the stages of the SRSD Model. In addition, differences were observed in the pre- and post-application views of the students on the concepts of“critical writing”and“self-regulation”. Finally, it was concluded that the students were willing to participate in the future critical writing trainings and to do the activities designed with the SRSD Model. As a result, it can be said that critical writing education carried out in line with the activities designed with the“SRSD Model”contributes to the development of primary school fourth grade students' critical writing skills.