Poli(4-vinil piridin) küreleri üzerine Cu(II), Cr(II) ve Cd(II) iyonlarının adsorpsiyon özelliğinin incelenmesi
Investigation of Cu(II), Cr(II) and Cd(II) ions adsorption properties on poly(4-vinyl pyridine) beads
  1. Tez No: 168805
  2. Yazar: ARİF SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA YİĞİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, poli (4-VPy), küreler, Cu (II) iyonu, Cr (VI) iyonu, Cd (II) iyonu, desorpsiyon. iii, Adsorption, poly (4-VPy), beads, Cu(II) ion, Cr(VI) ion, Cd(II) ion, desorption
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET POLİ (4-VİNİL PİMDİN) KÜRELERİ ÜZERİNE Cu (H),Cr (VI) VE Cd (D) İYONLARININ ADSORPSİYON ÖZELLİĞİNİN İNCELENMESİ SOYSAL, Arif Kırıkkale Ünivesitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. Mustafa YİĞİTOĞLU Şubat 2005, 56 sayfa Bu çalışmanın ilk bölümünde 4-Vinil piridin (4-VPy) monomeri, benzoil peroksit (BZ2O2) başlatıcısı kullanılarak polimerleştirildi. Poli (4-VPy) çözeltisi NİCI2. 6H2O çapraz bağlayıcısı kullanılarak küre haline getirildi. Poli (4-VPy) küreleri bu çalışmada adsorban olarak kullanıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde Poli (4-VPy) kürelerinin adsorpsiyon özelliği Cu(II), Cr(VI) ve Cd(II) iyonları ile incelendi. Bütün adsorpsiyon ve desorpsiyon çalışmalarında kesikli metod kullanıldı. Adsorpsiyona, iyon başlangıç derişiminin, adsorpsiyon süresinin, pH ve sıcaklığın etkileri araştırıldı. Cu(II) ve Cd (II)'nin adsorpsiyonu Freundlich, Cr(VI) iyonlarının adsorpsiyonu ise hem Freundlich hem de Langmuir adsorpsiyon izotermleri ile açıklandı. Cu (II), Cr (VI) ve Cd (II) iyonlanmn adsorpsiyon kapasiteleri, sırasıyla 58,79, 86,63 ve 42,72 mg/g polimer olarak bulundu. Bu iyonların adsorpsiyon ısıları iiise sırasıyla 6,846, 4,309 ve -22,772 kJ/mol olarak hesaplandı. Cu(II), Cr(VI) ve Cd(II) iyonlan sırasıyla 0,5 M KCl+0,5 M NaOH,1 M KC1 ve 0,5 M KC1 çözeltileri ile desorbe edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF Cu (II), Cr (VI) AND Cd (II) IONS ADSORPTION PROPERTIES ON POLY (4-VINYL PYRTOINE) BEADS SOYSAL, Arif Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Deparment of Chemistry, M. Sc. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Mustafa Yİ?İTO?LU February 2005, 56 pages In the first part of this study, the (4-VPy) monomer was polymerized by using a benzoyl peroxide (BzaOa) initiator. Poly (4-VPy) beads were prepared from poly (4- Vinyl pyridine) by a using crosslinker agent MCI2.6H2O. Poly(4-VPy) beads were used adsorbent in this study. In the second part of the this study, the adsorption properties poly (4-VPy) beads were investigated for Cu(II), Cr(VI) and Cd(II) ions. The batch method was applied for all adsorption and desorption processes. The effects of initial ion concentration, adsorption time, pH and temparature on the adsorption amonunt were invesitigated. The adsorption of process Cu(II) and Cd(II) were explained by Freundlich. The adsorption of Cr(VI) was explained by Freundlich and Langmuir adsorption isothermes. IVThe highest adsorption capacities were found to be 58,79, 86,70 and 42,72 mg / g polymer for Cu(II), Cr(VI) and Cd(II) ions, respectively. The heats of adsorption of the adsorption process were calculated as 6,846, 4,309 and -22,772 kJ / mol for Cu(IT), Cr(VI) and Cd(n), respectively. The adsorbed Cu(IT), Cr(VT) and Cd(II) on the poly (4-VPy) beads can be eluted by an eluted solution in 0,5 M KCl+0,5 M NaOH, 1 M KC1 and 0,5 M KC1, respectively.