Kars Çayı'ndaki Capoeta capoeta capoeta (Guldenstaedt, 1772)'nın büyüme ve üreme özelliklerinin incelenmesi
An investigation on the growth and reproduction properties of Capoeta capoeta capoeta (Guldenstaedt, 1772) in Kars River
  1. Tez No: 168893
  2. Yazar: EBRU YOLAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Siraz, Capoeta capoeta capoeta, Büyüme, Üreme, Kars Çayı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KARS ÇAYI'NDAKİ Capoeta capoeta capoeta (GULDENSTAEDT, 1772) 'NIN BÜYÜME VE ÜREME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ebru YOLAÇAN Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Arif BAYSAL Bu çalışmada Kars Çayı'ndan Mayıs 2004-Ekim 2004 tarihleri arasında yakalanan Capoeta capoeta capoeta (GULDENSTAEDT, I772)'nın yaş kompozisyonu, yaş-boy, yaş-ağırlık,ve boy-ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörü, gonadosomatik indeks değerleri, üreme periyodu ve eşeysel olgunluk yaşı saptanmıştır. II-VI yaşlan arasında dağılım gösteren örneklerin saptanan minimum ve maksimum çatal boy değerleri 13.20-37.00 cm; ağırlıkları 43.3-668.9 g'dır. Von Bertalanffy bağıntısına göre boyca ve ağırlıkça büyüme denklemleri sırasıyla; Lt =43.74[l-^-2564(MT] veWt =1095.46[l-e-02564('-0l733)]29268'dir. Boy-ağırlık ilişkisi ise W=0.0172.L ~ 'dir. Kondisyon faktörü, yaş ve mevsime bağlı olarak ayrı ayrı incelenmiş ve ortalama kondisyon faktörü 1.68 olarak hesaplanmıştır. Üreme periyodunun Mayıs-Haziran ayları arasında ve eşeysel olgunluk yaşının III. olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularımıza göre siraz balığının en küçük av büyüklüğünün 25 cm olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M. Sc AN INVESTIGATION on THE GROWTH AND REPRODUCTION PROPERTIES of Capoeta capoeta capoeta (GULDENSTAEDT, 1772) in KARS RIVER Ebru YOLAÇAN Kafkas Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biyology Supervisor Prof. Dr. Arif BAYSAL In this research age composition, age-length, age-weight, length-weight relations, condition factors, gonodosomatic index values, reproduction period, sexual maturity age were investigated on Capoeta capoeta capoeta (GULDENSTAEDT, 1 772) subspecimen cought from Kars River between May 2004- October 2004. The age composition of Capoeta capoeta capoeta subspecimen were between Il-Vl years and determined minimum and maximum fork length values were 13.20-37.00 cm; weights were 43.3-668.9 g. Von Bertalanffy length-growth and weight-growth equations of Capoeta capoeta capoeta subspecimen were established as L, =43.74[l-^-2564('-°-m3)] and W, = 1095.46[l-eT