Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda bulunan kuş türleri ve bunların yayılışında ekolojik faktörlerin etkileri
  1. Tez No: 168898
  2. Yazar: HASAN UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuş, Kaçkar Dağlan Milli Parkı, Ekoloji, Bird, Kaçkar Mountains National Park, Ecological Factors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
iv ÖZET Bu çalışma, büyük kısmı Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi, bir kısmı Artvin'in Yusufeli ilçesi ve bir kısmı da Erzurum'un İspir ilçesi sınırlan içerisinde bulunan Kaçkar Dağlan Milli Parkı'nda yapılmıştır. Araştırma alam; 41° 14' 45“ ile, 40° 51' 27”doğu boyîamlan, 40° 57' 49“ ve 40° 42' 10”kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık alam 51.550. ha. dır. Araştırmanın temel amacı; Kaçkar Dağlan Milli Parkı'nda bulunan kuş türlerini tespit etmek, bunlann alandaki statülerini belirlemek ve Kırmızı Listedeki (R.D.B.) ve MAK Kararlarındaki yerleri hakkında bilgi vermektir. Diğer bir amacı ise alanda bulunan kuş türlerinin yayılışında ekolojik faktörlerin etkileri hakkında bilgi vermektir. Araştırmada yöntem olarak; kuş gözlem metotlarından birisi olan“TRANSEKT = HAT BOYUNCA GÖZLEM”metodu kullanılmıştır. Alanda 2002 yılı Eylül ayı ile 2004 yılı ekim ayı arasında geçen sürede yapılan gözlemlerde; 15 Takım ve 40 familyaya ait 138 kuş türü tespit edilmiştir. Gözlenen türlerin 61 'i yeril, 33'ü geçmesi, 23'ü yaz ziyaretçisi, 9'u kış ziyaretçisi, l'i yerli veya göçmem veya transit, l'i yerli veya kış ziyaretçisi veya transit, 6' sı yerli veya kış ziyaretçisi, l'i göçmen veya yerîi, l'i kış ziyaretçisi veya transit ve 2 tür bölgeyi göç esnasında transit olarak kınanmaktadır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT This study has been done in Kaçkar Mountains National Park, located in boundries of Rize - Çamlıhemşin, some part of Artvin - Yusufeli and Erzurum - îspir cities. The area lies between 41° 14' 45“ and 40° 51' 27”eastern longitudes, 40° 57' 49“ and 40° 42' 10”northern latitudes. The area is about 51,550 nectars. The objectives of the study were to identify the bird species types, their distribution according to ecological factors and their status in the area and to give information about their classification in the Red Data Book of these birds. Transekt method -one of the bird observing method- was used in the study. Observations were made between September 2002 and October 2004, and 138 bird species were identified in the area and these species were belonged to 15 classes and 40 families. From these 138 bird species; 61 were native, 33 were immigrants, 23 were summer visitors, 9 were winter visitors, 1 was native, immigrant, transit, 1 was native, summer visitor, or transit, 6 were native or winter visitors, 1 was immigrant or native, 1 was winter visitor or transit and 2 were transits in the area. The