Organik gaz sensör maddelerinin Langmuir-Blodgett ince film tekniği ile incelenmesi
Investigation of organic gas sensor materials using Langmuir-Blodgett thin film technique
- Tez No: 169016
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RİFAT ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Langmuir-Blodgett ince film, gaz sensörü, kuartz kristal mikrobalans, organik buhar, Langmuir-Blodgett thin film, organic gas sensor, quartz crystal microbalance, organic vapour in
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET ORGANİK GAZ SENSÖR MADDELERİNİN LANGMIHR-BLODGETT İNCE FİLM TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ MURAT E VYAPAN Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi / Tez Danışmam : Doç. Dr. Rifat Çapan) Balıkesir, 2005 Bu tezde, nanometre mertebesinde Langmuir-Blodgett (LB) ince filmleri üretilmiş ve çeşitli organik buharlara karşı duyarlılıkları incelenmiştir. l,3-bis-(p- iminobenzoik asit) indan ve N-Dodesilftalimit maddeleri, farklı kalınlıklarda LB ince film üretiminde kullanılmıştır. Katı yüzey olarak cam ve kuartz yüzeyler kullanılmıştır. LB filmleri UV-görünür spektrofotometresi, atomik kuvvet mikroskobu ve kuartz kristal mikrobalans sistemleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Kuartz kristal mikrobalans sistemi üretilen LB ince filmlerin benzen, toluen, izopropil alkol ve etil alkol gibi organik buharlara karşı tepkisinin ölçülmesinde de kullanılmıştır. Sonuçlar bu LB film maddelerinin, organik buharların detekte edilmesinde LB gaz sensör maddesi olarak kullamlabilecegini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF ORGANIC GAS SENSOR MATERIALS USING LANGMUIR-BLODGETT THIN FILM TECHNIQUE MURATEVYAPAN Balıkesir University, Institute of Science, Department of Physics (MS Thesis / Supervisor : Assoc Prof. Dr. Rifat Çapan) Balıkesir, 2005 In this thesis, nanometer level Langmuir-Blodgett (LB) thin films are fabricated and investigated the sensitivity of organic vapor sensing properties. 1,3- bis-O^iminobenzoic acid) indane and N-Dodesilphthalimide organic materials are used to produce an LB thin film with different thicknesses. Glass slide and quartz crystal substrates are used. LB films are characterized using UV-visible spectrofotometer, atomic force microscope and quartz crystal microbalance systems. Quartz crystal microbalance system is also used to measure the response of LB films against benzene, toluene, isopropyl alcohol and ethyl alcohol. Results show that, these LB film materials can be used as LB sensor material for the detection of organic vapours.