Troponin pozitif diyabetik ve diyabetik olmayan hastalarda koroner tutulum oranlarının karşılaştırılması
Comparing the coronary lesion rates in diabetic and non-diabetic patients with positive troponin tests
- Tez No: 169018
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHANGİR UYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Coronary Artery Disease, Troponin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
vııı ÖZET: Dr. Mahmut KAYARDI Troponin pozitif diyabetik ve diyabetik olmayan hastalarda koroner tutulum oranlarının karşılaştırılması Kardiyoloji Uzmanlık Tezi-Bolu-2007 Diyabetes mellitus (DM) sıklığı giderek artan kronik bir hastalıktır. Diyabet bir çok ülkede ölüme neden olan ilk 5 hastalık içerisinde yer almaktadır. Bu ölümlerin büyük kısmı kardiyovasküler hastalıklarda ilişkili olarak gerçekleşmektedir. Diyabet tüm hasta gruplarında aterosklerozun doğal seyrini hızlandırmaktadır. Yaygm aterosklerotik lezyonla birlikte daha fazla koroner tutulumuna neden olmaktadır. Troponinler kalp kasının kasılmasında görevli proteinlerdir. Kardiyak iskemide kanda yükselen markırlardır. Çalışmanın amacı troponin pozitifliği ile başvuran diyabetik ve diyabetik olmayan hastalarda koroner tutulumun yaygınlığını karşılaştırmaktı. Koroner yaygınlık için Gensini skorlaması ve American College of Cardiology (ACC)/ American Heart Association (AHA) koroner morfolojik sınıflaması yapıldı. Çalışmaya Aralık 2004- Aralık 2006 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji servisinde tedavi gören toplam 54 hasta alındı. Yaş ortalaması 62 ±11 yıl, diyabet gurubunda yaş ortalaması 67 ± 9 yıl, diyabetik olmayan grupta yaş ortalaması 58 ±11 yıl idi. Gensini skoru tüm hasta grubunda 53,11 ± 29,91, diyabetik grupta 75,04 ± 21,45 ve diyabetik olmayan grupta ise 35,56±23,52 bulundu.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT: Dr. Mahmut KAYARDI Comparing the Coronary Lesion Rates in Diabetic and Non-Diabetic Patients with Pozitive Troponin Tests Cardiology thesis -Bolu-2007 Diabetes Mellitus (DM) is a chronic disease with progressively increasing frequency. DM is now one of the first five diseases which have been causing death in many countries. The big part of these deaths are caused by cardiovascular diseases. DM accelerates the natural progression of atherosclerosis in all patient groups and causes more coronary artery lesions with more extensive atherosclerosis.Troponins are cardiac contractile proteins. They increase in the blood during cardiac ischemia. We compared the prevalence of coronary artery lesions in diabetic and non-diabetic patients with positive troponin tests. We used Gensini scoring and American Collage of Cardiology/American Heart Association ACC/AHA task force classification on coronary lesion morphology.In Cardiology Department of Abant İzzet Baysal Medical Faculty of Abant İzzet Baysal University, totally 54 patients were included in this study between November 2004 and November 2006. When diabetic and non- diabetic patient groups were compared, Gensini scoring was statistically more impotant in diabetic groups than non-diabetic group (pO.001). According to ACC/AHA task force classification on coronary mophology, there were founded A type lesions in 43 vessels (%41.3), B type lesions in 29 vessels (%27.8), and C type lessions in 32 vessels (%30.7).Coronary artery lesions were more extensive in diabetic group than non-diabetic group. It might be evaluated as an expected result. Positive troponin test can be used as a marker which points at more extensive coronary artery lesions in diabetic patients.