Flash multimediacard bellekli taşınabilir çok amaçlı sayısal kayıt cihazı tasarımı ve gerçekleştirilmesi: Uyku apne çalışması
Design and implementation of a multipurpose digital ambulatory recorder using flash multimediacard memory: Sleep apnea case study
  1. Tez No: 169105
  2. Yazar: TACIM DENİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EKG, taşınabilir sayısal EKG, Holter EKG, solunum hareketi, Uyku Apne, tıbbi sayısal kayıt cihazı, ECG, digital ambulatory ECG, Holter ECG, respiratory effort, Sleep Apnea, digital ambulatory recorder
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
FLASH MULTIMEDIACARD BELLEKLİ TAŞINABİLİR ÇOK AMAÇLI SAYISAL KAYIT CİHAZI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ : UYKU APNE ÇALIŞMASI Tacım DENİZ ÖZ Günümüzde, yüksek kapasiteli flash belleklerin kullanılmasıyla sayısal ortamda uzun süreli kayıt yapabilen taşınabilir tıbbi cihazlar klinik açıdan önem taşıyan kayıtların alınmasında daha etkin rol oynamaya başlamıştır. Bu tez/çalışma kapsamında, bir flash MultiMediaCard bellekli taşınabilir sayısal EKG ve solunum hareketi kayıt cihazı tasarımı yapılarak prototipi gerçekleştirilmiştir. Örnek cihaz üzerinde üç adet genel amaçlı analog giriş kanalı bulunmaktadır. Bu kanallara verilen giriş sinyalleri gerçek zamanlı olarak sayısallaştırılıp flash MMC kart üzerindeki sinyal dosyalarında uzun süre boyunca kaydedilebilmektedir. Prototip, sözkonusu giriş kanalları vasıtasıyla, uygun analog donanım arabirimi (duyargaç/dönüştürücü) kullanılarak istenilen fizyolojik sinyalleri sayısal olarak kayıt edebilir. Gerçekleştirilen örnek cihazın potansiyel kullanım alanları kalp-damar (Holter EKG) ve uyku-solunum çalışmalarıdır. Bu kayıtlar uyku hastalıkları ve özellikle Uyku Apne hastalığının tanısı amacıyla geliştirilen veya geliştirilecek yeni algoritmaların başarım oranını artırmak için kullanılacaktır. Ayrıca bu çalışma kapsamında ele alınan sayısal kayıt sistemi sayısal kayıt yapmanın doğal avantajlarını içermekte olup ticari olarak kullanılan genel amaçlı flash kart okuyucular, işletim sistemleri ve yazılımlarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A MULTIPURPOSE DIGITAL AMBULATORY RECORDER USING FLASH MULTIMEDIACARD MEMORY : SLEEP APNEA CASE STUDY Tacım DENİZ ABSTRACT Ambulatory medical devices having long time digital recording capabilities have begun to play more signicant role to capture clinically valuable recordings more than before with the use of high capacity flash memories. In the scope of this study, a prototype for a digital ambulatory recorder which is able to monitor ECG and respiratory effort is designed and implemented with flash MultiMediaCard (MMC) memory. The prototype has three general purpose analog input channels. The input signals captured through these channels are digitized in real-time and saved in files on flash MMC card for a long recording duration. The device can record our desired physiological signals via its channels by using proper hardware interface (sensor/ transducer). The device developed in this study can be used in both cardiovascular (Holter ECG) and sleep-respiratory studies which both could be necessary especially for diognasis of sleep disorders. These recordings can be used for increasing the success rate of present algorithms and new algorithms to be developed for studies of Sleep Apnea disorder. The digital ambulatory recording system considered comprehensively in the study is carefully designed to be compatible with the commercially available general purpose flash card readers, commonly used operating systems and softwares found in the market.