Investigation of the miscibility of dextran and poly (ethylene glycol) in solution and solid state by viscometric, thermal and spectroscopic methods
Dekstran ve poli (etilen glikol)'ün çözelti ve katı halde karışabilirliğinin viskozimetrik, termal ve spektroskopik yöntemlerle incelenmesi
- Tez No: 169111
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dekstran, PEG, karışım, karışabilirlik, viskometri, FTIR, Raman, DSC, çözünürlük parametresi, çözücü etkisi, Dextran, PEG, blend, miscibility, viscometry, FTIR, Raman, DSC, solubility parameter, solvent effect
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
DEKSTRAN VE POLI(ETILEN GÜKOL)'ÜN ÇÖZELTİ VE KATI HALDE KARIŞABİLİRLİĞİNİN VİSKOZİMETRİK, TERMAL VE SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Murat Barsbay ÖZ Dekstran (Dx) ve poli(eti!en glikol) (PEG) sisteminin karışabilirliklerine çözücü, sıcaklık ve karışım bileşiminin etkisi viskometrik, spektral ve ısıl analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında Dx, PEG ve çeşitli çözücülerin çözünürlük parametreleri hesaplanmış, değişik polimer/çözücü çiftleri arasındaki etkileşimler ampirik yöntemler yardımıyla incelenmiştir. Yine ampirik yöntemlerle, Dx ve PEG'in karışabilirliği araştırılmış ve camsı geçiş sıcaklıkları hesaplanmıştır. İkinci bölümde, Dx ve PEG arasındaki etkileşimler çözelti fazında su ve DMSO çözücüleri kullanılarak incelenmiştir. Sulu çözeltilerde bu iki polimerin karışabilirliğinin sıcaklık ve karışım bileşimindeki PEG miktarı ile arttığı bulunmuştur. DMSO çözeltilerinde Dx'in miktarca fazla olduğu bileşimlerde sulu çözeltilere oranla daha yüksek karışabilirlik saptanmıştır. Çalışmanın son aşamasında, Dx/PEG sisteminin karışabilirliği FTIR, Raman ve ısıl (DSC) analiz yöntemleri kullanılarak katı halde incelenmiştir. Tüm bu deneysel yöntemlerin sonucunda, Dx ve PEG arasında kuvvetli etkileşimler olduğu tespit edilmiş ve bu etkileşimlerin çözücü olarak DMSO'in seçilmesiyle arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE MISCIBILITY OF DEXTRAN AND POLYETHYLENE GLYCOL) IN SOLUTION AND SOLID STATE BY VISCOMETRIC, THERMAL AND SPECTROSCOPIC METHODS Murat Barsbay ABSTRACT Effects of solvent, blend composition and temperature on the miscibility of Dextran (Dx) and poly(ethylene glycol) (PEG) were investigated by viscometric, spectral and thermal analysis methods. In the first part of the study, solubility parameters of Dx, PEG and various solvents were calculated and interactions between different polymer/solvent pairs were empirically investigated. Again with regard to empirical methods, miscibility of Dx and PEG was studied and their glass transition temperatures were calculated. In the second part, interactions between Dx and PEG were investigated in solution by using water and DMSO as the solvents. In aqueous solutions, miscibility of these two polymers was found to increase with increasing temperature and PEG content in the blend composition. In DMSO solutions, greater miscibility is observed at high contents of Dx when compared with aqueous solutions. In the last part of the study, miscibility between Dx and PEG was investigated in solid state by using FTIR, Raman and Thermal (DSC) analysis methods. Following all these experimental methods, it was found that strong interactions exist between Dx and PEG and these interactions occur to a higher extent by choosing DMSO as the solvent.