Sürdürülebilir tasarım kriterleri ve uygulama olanakları-Urla'da örnek konut yerleşimleri analizi
Sustainable design principles and application possibilities-analysis of example dwelling settlements in Urla
- Tez No: 169117
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENGİN ZENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir tasarını kriterleri, Urla, konut yerleşimleri, Sustainable development, sustainable design criterias, Urla, dwelling settlements
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
n ÖZET Sürdürülebilir kalkınma kavramının içeriğindeki sorunsallar ile mimarlık disiplini ve onun sonuç ürünü olarak yapılaşma faaliyetleri ve yapı ekosistemi direkt olarak ilişkilidir. Sürdürülebilir mimarlık ve tasarım anlayışı bu mantıksal çerçevede, yapılaşma faaüyeüerinin ve yapı ekosisternlerinin kaynak tüketimini, arık üretimini, doğal çevre ve ekosistemlere olumsuz etkisini azaltmak, yaşanabilir çevreler yaratarak insan ve tüm canlıların refah seviyesini arttırmak amacım gütmektedir. Bu çalışmada, sürdürülebilir mimarlığın kavramsal içeriği, gerekliliği anlatılmış, uygulama olanakları bütüncül bir yaklaşım içerisinde ve global, ülkesel, kentsel, yerleşim/konut ölçekleri şeklinde değişen ve konut yerleşimleri üzerinde odaklanan bir tarzda mceleıımiştir. Çalışma, sürdürülebilir mimarlığı, tasarım kriterlerini ve uygulama olanaklarım analiz etmeye yönelik olarak altı bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve yöntemi açıklanmıştır, ikinci bölümde, sürdürülebilir kalkınma ve ardından sürdürülebilir mimarlığın tanımları, içerikleri, tarihsel gelişimleri, uygulama alanları ve kavramlara global ölçekteki bakışlar anlatılmıştır. Ardından dünya çapında başardı olan sürdürülebilir mimarlık örnekleri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, ayrıntılı olarak sürdürülebilir mimarlıktaki tasarım kriterleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, ülkesel ölçekte Türkiye açısından sürdürülebilir kalkınma politikaları incelenmiş, mimarideki sürdürülebilirlik özellikleri geleneksel ve günümüz mimarisi içeriğinde tartışılmış ve örnekler verilmiştir. Beşinci bölümde, kentsel ölçekte Urla kenti üzerinden sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir mimarlık kavramları irdelenmiş ve ardından yerleşim/konut ölçeğine geçilmiştir. Bu ölçekte, belirlenen sürdürülebilir tasarım kriterleri tablolar eşliğinde, örnek konut yerleşimleri üzerinden analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise, ülkesel ölçekten Urla' da kent ve yerleşim/konut ölçeğine giden araştırma yaklaşımında elde edilen verilere göre, her ölçeğe ilişkin değerlendirme ve öneriler sunulmuştur.m
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Problematics in sustainable development concept are directly in relation with the architecture discipline and its final products which are building activities and the building ecosystems. In this point of view, sustainable architecture and its design approach aim to lessen resource consumption, waste production, negative impact to the natural environment which are formed by building activities and the building ecosystems. In this study, firstly the conceptual content of sustainable architecture and its necessity were explained. Then in an integrated approach, practice possibilities were investigated in different scales, each in turn the global scale, the country scale, the urban scale and the settlement/dwelling scale. Thus the investigation was focused on the settlement/dwelling scale. This study includes six chapters directed towards analysing sustainable architecture, its design principles and practice possibilities. In the first chapter, both the aim and the methodology of the study are explained. In the second chapter, definitions, contents, historical progresses, practice possibilities of both sustainable development and sustainable architecture are explained, global perspectives about these concepts are determined, nevertheless sustainable architecture examples which have a great success all over the world are given. In the third chapter, sustainable design principles are investigated in detail. In the fourth chapter, sustainable development politics are explored in the country scale for Turkey. Sustainability characteristics are discussed separately for traditional architecture and contemporary architecture in Turkey, furthermore some sustainable building examples are given from Turkey. In the fifth chapter, both sustainable development and sustainable architecture concepts are examined in the urban scale for Urla, afterwards the investigation passes to the settlement/dwelling scale. In this scale, example settlements and dwellings that exist in them are analysed according to sustainable design principles which are arranged in tables. In the sixth chapter whichis the conclusion, evaluations and suggestions relavant to each different scale are presented.