Extremal significant wave height analysis for the design of marine structures
Deniz yapılarının tasarımı için uzun dönemli dalga istatistiği
  1. Tez No: 169118
  2. Yazar: CAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. GÜNDÜZ GÜRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Wind statistics, wave climate, wave hindcasts
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Kıyı mühendisliğinde uzun süreli dalga ölçümlerinin olmadığı durumlarda dalga iklimi çoğu zaman rüzgar verisine bağlı olarak hesaplanır ayrıca eş zamanlı yüzey akıntısı ve rüzgar ölçümleri arasında kurulan bağıntılardan yararlanılarak, bölgede beklenebilecek yüzeysel akıntı hızlarına ilişkin bilginin belirlenmesi mümkündür. Çalışmada, Dikili yöresi için 1980-2002 arsındaki saatlik rüzgar verileri kullanılarak ileride yapılabilecek mühendislik çalışmaları için yörenin dalga ve rüzgar iklimi belirlenmiştir. İlk olarak saatlik rüzgar verilerinin basit istatistiksel analizleri sonucunda rüzgar esme olasılıkları frekansları maksimum ve minimum rüzgar hızları belirlenmiştir. Daha sonra ise ekstrem rüzgar hızlarının belirlenmesi için uzun dönemli rüzgar istatistiği çalışması yapılmışlar. Yörede Batı ile Kuzey yönleri arasında 50 yıl yinelenme periyoduna göre en hızlı rüzgarın hızı 16.77 m/sn olduğu başlıca sonuç olarak söylenebilir. Son olarak dalga karakteristiklerinin tahmini yapılmıştır. Dalga yüksekliklerinin ve periyotlarının bulunmasında saatlik rüzgar hız verisi ve feç uzunlukları kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler ile 3,70 m belirgin dalga yüksekliği ve 7,80 sn dalga periyodu için bir dalga kıran tasarlanmıştır. Anahtar sözcükler ".Rüzgar istatistikliği, dalga iklimi, dalga tahmini.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For coastal engineering, in scarce of a long tenn wave measurements, wave climate can be determined by using the wind data. Nevertheless; it is possible to detennine the expected surface currents speeds by relation between synchronous surface currents and wind data. in the study for Dikili region, the wave climate is determined by using hourly wind data from 1980 to 2002. This study is a reference for engineering applications infuture. First of ali, the basic statistical analyses are made to find the wind blowing probabilities, frequencies, maximum and minimum wind speeds. Then in order to detennine rne extreme wind speeds, the extremal wind analyses are carried out. The results obtained from calculations can be summarized as: in the region, the strongest wind speed from west to North in a 50-year return period is 16.77 m/s. Lastiy wave characteristics are predicted. The hourly wind data (wind speed and direction) and the fetch lengths are used to calculate the corresponding wave heights and periods. A breakwater has been projected by using 3.70 m significant wave height 7.80 s wave period.