Determinations of rheological properties of sludges produced at different treatment stages
Çeşitli arıtma kademelerinde oluşan arıtma çamurlarının reolojik özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 169146
  2. Yazar: AZİZE AYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİBELİ, PROF. DR. STEVEN DENTEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çamur, biyokatılar, reoloji, reolojik modelleme, dinamik reoloji, kayma, sünme testi, polimer şartlandırması, susuzlaştırma, akışkan dinamik karakterizasyonu. xi, Sludge, biosolids, rheology, rheological modeling, dynamic rheology, shear, creep test, polymer conditioning, dewatering, fluidodynamic characterization. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
ÇEŞİTLİ ARITMA KADEMELERİNDE OLUŞAN ARITMA ÇAMURLARININ REOLO JİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZ Arıtma çamurlarının yönetimi, çamurların işlenmeden doğrudan arıtma tesislerinden uzaklaştırılamamaları, iletimi, depolanması veya tarımsal amaçlı kullanımı gibi seçilen nihai bertaraf yöntemine göre istenilen mekanik kaliteyi sağlama, çevre sağlığı kriterleriyle uyumlu olarak bertaraf edilme ve çamurun bir kaynak olarak değerlendirilebilmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı tüm dünyada giderek artan bir öneme sahip olmaktadır. Reoloji bilimi, çamur yönetiminde sadece çamurun iletimi, depolanması, arazide kullanımı gibi işlemlerde tasarım parametresi olarak değil aynı zamanda, çamurun işlenmesi-çamur çürütme, şartlandırma, yoğunlaştırma, susuzlaştırma- gibi temel işlemlerde de bir kontrol parametresi olarak yerini almaktadır. Çamur şartlandırma, susuzlaştırma, depolama, iletim gibi proseslerinin anlaşılmasında yeni gelişmeler; bu proseslerin reolojik özellikler kullanılarak optimizasyonu amacıyla bilimsel bazda yeni stratejilerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Su ve atıksu arıtma çamurlarının işlenmesinde reometrik analizler, çamur işleme ünitelerinin esaslarının daha iyi anlaşılmasına yönelik, yeni analiz teknikleri olarak yer almaktadırlar. Bu tez, kararlı kayma hızı, dinamik reoloji ve geçiş reolojik test modları ve su verme özelliklerinin dinamik karakterizasyonunun reolojik analizlerle eş zamanlı analizini sağlayan imobilize hücre reometrisini tanıtmakta ve bunların çamur yönetiminde uygulanabilirliği ortaya koymaktadır. Bu spesifik teknikler detaylı bir şekilde bu tezin ilerleyen bölümlerinde verilmektedir. Deneysel yaklaşım, çamur karakterizasyonunda kullanılan klasik yöntemler (katı madde içeriği, elektroforetik mobilite, partikül dağılımı, filtrasyon testleri gibi) ile jel davranışım tanımlayan (reometri gibi) yeni yöntemleri bir araya getirmektedir. xBu yöntemler sentetik ve farklı arıtma tesislerinden alman gerçek çamur örnekleri üzerinde uygulanmıştır. Çoğu çamur işleme proseslerinde, önemli bir tasarım ve işletim parametresi olan kayma eşiği değerleri, farklı test yöntemleri ve yeni yaklaşımlar kullanılarak belirlenmiştir. Bu tez çalışması, çamur reolojisi üzerine yapılmış olan detaylı bir araştırmanın deneysel çalışmalarım kapsamaktadır ve çamur yapısının anlaşılmasına yönelik modern teknoloji gelişimini sağlamak üzere, çamurlara uygulanan yeni analiz teknikleri hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION of RHEOLOGICAL PROPERTIES of SLUDGES PRODUCED at DIFFERENT TREATMENT STAGES ABSTRACT Sludge management is receiving increased attention worldwide for a variety of reasons, including the inability to directly discharge or recycle waste streams, and the need for high solid content for purposes of residuals treatment, transport, landfilling, disposal, and agricultural usage. In order to provide for optimized processing of sludges, rheology is a very important tool in sludge management, applicable not only for design parameters in transporting, storing, landfilling, and spreading operations, but also as control possibilities in many sludge handling operations such as conditioning, dewatering, and stabilization. Recent advances in understanding of conditioning, dewatering, storing, transport processes have made it possible to develop science-based strategies for optimizing these processes using rheological properties. Rheological properties in processing of water/wastewater treatment sludges have been employed as new characterization techniques that allow insight into fundamental aspects of sludge handling processes. This thesis presents steady shear sweep analysis, dynamic rheology, transient rheology test modes, immocell rheometry and their applications to sludge management. These specific techniques are given in detail later in the following chapters of mis thesis. The experimental approach was to combine methods classically used for sludge characterization (e.g. solid content, electrophoresis, particle size analysis, and filtration tests) with others mat described gel behavior (rheometry) and use them on both synthetic and sampled sludges. Yield stress that is important parameter in many sludge handling operations were determined using various test methods and different approaches. Evaluations used samples obtained from different water and wastewater treatment facilities to ensure the generality of the findings. VlllThis thesis covers experimental work stemming from a sludge rheology research study and gives significant information about new analysis techniques relevant to sludges and to an improved understanding of the nature of sludge, in order to advance the state-of-the-art.