Killerin zenginleştirilmesinde zenginleşme oranlarının X-ışını difraksiyon yöntemiyle belirlenmesi ve farklı sektörlerde kullanım olanaklarının araştırılması
X-ray diffraction method in the determination of the enrichment ratio of clay minerals and their industrial applications
- Tez No: 169145
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KÖKTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: XRD, kantitatif analiz, killerin zenginleştirilmesi, yağ ağartma, sondaj çamuru kalitesi, XRD, quantitative analysis, beneficiation of clays, bleaching of oil, drilling mud quality
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Killerin zenginleştirilmesinde zenginleştirilme oranlarının XRD yöntemiyle belirlenmesi amacıyla hazırlanan bu araştırmada mineralojik bileşimi montmorillonit, kaolen, feldspat, kuvars, opal-CT ve jarosit olan Uşak-Eşme kili kullanılmıştır. Çalışılan sahayı temsil edecek şekilde alınıp yöntemine göre hazırlanan örnek yapısal, manyetik ve özgül ağırlık özelliklerine göre zenginleştirme işlemlerine tabi tutulmuştur. Ham örneklerin ve zenginleştirme sonucu elde edilen ürünlerin montmorillonit ve kaolen oranlarının belirlenmesinde, XRD kantitatif analiz yöntemi kullanılmıştır. Matriks fîaşing ajanı olarak Sumitomo AKP 50 (XAI2O3 kullamlarak montmorillonit, kaolen ve a- AfeCVin karakteristik XRD piklerinin alanları Sigma Plot 8.0 istatistiksel Analiz ve Çizim Programı (Tandel Scientific, California,USA) yardımıyla sayısallaştalrnıştır. Elde edilen veriler Chung'un Matriks Flaşing Yöntemi ile örneklerin montmorillonit ve kaolen oranlarını hesaplamak için kullanılmıştır. Ayrıca zenginleştirilen bu örneklere asidik ve bazik aktivasyon uygulanarak; asidik aktivasyon ürünleri yenebilir yağların ağartılması, bazik aktivasyon ürünleri ise sondaj çamuru kalitesi açısından test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study, aims to determine the beneficiatkm ratio of clays by XRD method, using Uşak-Eşme clay, mineralogically composed of montmorillonite, kaolinite, feldspar, quartz, opal-CT and jarosite. The sample, that best represents the study area, has been exposed to beneficiation operations relying upon their structural, magnetic and specific gravity properties. XRD quantitative analysis method has been utilized in the detection of kaolin and montmorillonite contents both in the raw samples and beneficiation products. As the matrix-flushing agent, a-Aİ203 has been employed and the areas of characteristic XRD peaks regarding kaolinite, montmorillonite and a-Aİ203 have been converted into numerical forms by means of Sigma Plot 8.0 Statistical Analysis and Drawing Software (Tandel Scientific, CA USA). The obtained data have undergone Matrix Flushing Method by Chung in order to find the montmorillonite and kaolinite ratios within the samples. Besides, acidic and basic activation have been applied to those enriched samples, hence, acidic activation products have been tested for the bleaching of edible oil whereas basic activation products tested from the aspect of drilling mud quality.