Multi attribute performance ranking and choosing the best technique of pathological computerized image analysis techniques
Patolojik skorlama sistemlerinde çok ölçütlü performans sıralaması ve en iyi yöntemin seçilmesi
  1. Tez No: 169161
  2. Yazar: ESRA AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN CENGİZ ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok ölçütlü karar verme, belirsizlik, immunohistokimyasal patolojik skorlama, Multiattribute decision making, uncertainty, immunohistochemical pathological scoring
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
VII ÖZET Son yıllarda tıp alanında, kanserli hücreler hakkında daha güvenilir yorumlar elde etmek amacıyla, EGFR 1, EGFR 2, EGFR 3 ve EGFR 4 olmak üzere dört adet bilgisayarlı görüntü analiz teknikleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, çok ölçütlü karar teknikleri kullanılarak, bu dört yöntem arasında bir en iyilik sıralaması yapılmasıdır. Uzman görüşleri doğrultusunda, patolojik skorlama sistemlerinde bir sistemin üstünlüğüne ilişkin ölçütler; skorlama sisteminin güvenilirliği, az zaman alması, kolay olması, mümkün olduğu kadar kısıtlı teknik donanım ve tecrübe imkanlarında verimli sonuçlar sağlayabilmesi olarak belirlenmiştir. Çok ölçütlü karar verme ve sıralama yöntemlerinden, Ağırlıklı Toplam, Ağırlıklı Çarpım, TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) ve Analytik Hiyerarşi Süreci yöntemleri kullanılarak skorlama sistemlerinin performansları incelenmiştir. Ayrıca, tekniklerin p değerleri ve süre değerleri de uzmanların görüşlerine göre değerlendirilerek, teknikler uzman yorumlarına göre sıralanmıştır. Her bir ölçüt ağırlığın sonuçlar üzerindeki etkisi duyarlılık analizleri ile incelenmiştir. Tüm ölçütler göz önünde bulundurulduğunda, EGFR 2, üç yaklaşımda ilk sırada yer almıştır. Uzman görüşleri verilere yansıtıldığında ise, sonuç sıralamanın çok değiştiği gözlenmiştir. Güvenilirliği ifade eden p değerinin ve süre ölçütünün ağırlıkları yüksek olduğu için, bu ölçütlerin önem seviyelerindeki değişim, sonuçlan daha fazla etkilemektedir.V1H
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Four computerized image analysis systems as EGFR 1, EGFR 2, EGFR 3 and EGFR 4 have been developed in last years for the purpose of pointing out more reliable information about tumoral cells. The aim of this study is making the optimality ranking of these four radiologic image scoring technique by using some multiattribute decision making methods. According to experts' opinions, attributes necessary to compare the techniques are determined as reliability of scoring technique, time for the application of the technique, the simplicity degree of the technique, technical equipment, which the technique requires, necessary experience to apply the technique successfully. Performances of scoring systems are analysed by using four different multiattribute decision making techniques as; Simple Additive Weighting Method, Weighted Product Method, Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution Method and Analytic Hierarchy Process. The performances of the alternatives according to reliability and time attributes are defined again with the data reflecting the interpretations of the experts and techniques are ranked according to experts' opinions. Effect of each attribute's weight on the final scores is analyzed with sensitivity analysis. According to all of the attributes, EGFR 2 is in the first position according to three multiattribute decision making methods. When experts' ideas are reflected to the data, it is obtained that the final ranking is changed strongly. Since p value and time attributes have high importance levels, the variations of their importance levels have more effects on the results.VI