Farklı ortamların sandwich kompozitlerin kırılma tokluğu üzerindeki etkisi
The effects of various environments on fracture toughness of sandwich composites
- Tez No: 169160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİÇEK ÖZES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sandviç malzemeler, kırılma tokluğu, çekirdek malzeme numuneleri iv, Sandwich materials, fracture toughness, core material specimens
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
FARKLI ORTAMLARIN SANDVİÇ KOMPOZİTLERİN KIRILMA TOKLUĞU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ÖZET Farklı ortamların sandviç kompozitlerin kırılma tokluklarına etkisinin,incelendiği bu tezin giriş, bölümünde öncelikle, genel anlamda sandviç sistemlerin elemanları ve çeşitleri üzerinde durulmuş, sanayideki kullanım alanları irdelenmiş ve kırılma tokluğu kavramı grafik ve şekiller yardımıyla açıklanmıştır İkinci bölüm de deneylerimizde kullanılan numuneler tanıtılmış bunların üretim metotları teknik özellikleri açıklanmıştır, yine bu bölüm içerisinde tuzlu su ve kırılma tokluğu deneylerinin prosesleri adım adım açıklanmıştır. Aynı bölüm içerisinde son olarak ta kırılma tokluğu hesaplamalarının nasıl yapıldığı ifade edilmiştir. Üçüncü bölüm deney sonuçları; kuvvet-deplasman grafikleri ve de kırılma tokluğu- çatlak boyu değişimi istatistiki dağılım grafikleri sunulmuş son olarak da dördüncü bölümde bu sonuçlar değerlendirilmiş ve de irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF VARIOUS ENVIRONMENTS ON FRACTURE TOUGHNESS OF SANDWICH COMPOSITES ABSTRACT In the introduction chapter of this thesis where the effects of different environmental conditions on the fracture thoughnesses of the sandwich materials have been investigated, firstly, sandwich system elements and their varieties have been presented in general, then, their use in the industrial field has been explained, and finally, fracture thougness concept has been explained by means of diagrams and figures. In the second chapter, the specimens of the core materials we have utilised in our experiments, their production methods and technical properties have been presented. The processes of saline water and fracture toughness experiments have been explained step by step. In the same chapter, ways of calculating fracture toughness have been discussed. In the third chapter, the results of the experiments, force-displacement graphs and some statistical distribution graphs of fracture toughness-crack length differences have been presented. In the last chapter, all the resultst of the experiments have been assessed