Konfeksiyon işletmelerinde hat dengelemede kullanılacak bir bilgisayar programının geliştirilmesi
Developing a computer program for assembly line balancing in apparel firms
  1. Tez No: 169162
  2. Yazar: NİLÜFER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEREN KURUMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj hattı dengeleme, konfeksiyon, bilgisayar, yazılım IV, Assembly line balancing, apparel, computer, software
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
KONFEKSİYON İŞLETMELERİNDE HAT DENGELEMEDE KULLANILACAK BİR BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ OZ Bu çalışmanın amacı, konfeksiyon işletmelerinde montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılacak bir bilgisayar programı geliştirmektir. Tezin araştırma aşamasında, ilerleyen demet sistemi ve modüler üretim sistemi uygulayan farklı işletmelerde montaj hattı dengeleme problemi, montaj hattı dengeleme yöntemleri ve montaj hattı dengelemeye yardıma olan bilgisayar programlan incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, konfeksiyon işletmelerinde hedeflenen üretim miktarını hedeflenen üretim süresi içerisinde en az sayıda işçi kullanarak gerçekleştirmeye yardımcı olan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen program, hedeflenen üretim süresi içinde her bir işçiye çok az miktarda boş süre bırakacak veya hiç boş süre bırakılmayacak şekilde, öncelik ilişkileri ve işçilerin sahip olduğu farklı yetenek kısıtlan da göz önünde bulundurularak uygun görev atamalarım yapmaktadır. Çalışmada, montaj hattı dengeleme programının yam sıra program ile bir bütün olarak çalışan simülasyon uygulaması yapılmıştır. Geliştirilen simülasyon uygulaması, montaj hattı dengeleme programı ile elde edilen görev atamalan ve demet büyüklüğü parametresinin farklı değerlerinin bir üretim hattı üzerindeki etkilerinin tahmin edilmesini ve akışın düzgün hale getirilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPING A COMPUTER PROGRAM FOR ASSEMBLY LINE BALANCING IN APPAREL FIRMS ABSTRACT The aim of this study is developing a computer program for assembly line balancing in apparel firms. In the research stage of this thesis assembly line balancing problem, assembly line balancing procedures and computer programs handled for line balancing were observed in three different apparel firms which were used progressive bundle system and modular production system According to the results of the questionnaire that was organise within this study, an assembly line balancing model for the apparel firms and an assembly line balancing software that based on the model were developed. The line balancing software objects minimİ2ation the number of stations for a given cycle time on the assembly line and assigns tasks to stations along the line in an attempt to reduce total idle time on the line allowing precedence constraints and varying skills of operatives. In this thesis, also a simulation study integrated with the assembly line balancing program was developed. The simulation study provides to predict the effects of task assignments results from the assembly line balancing software and changing bundle size parameters on an assembly line performance and to smooth production flow.