Electricity generation in low temperature Balçova geothermal field, Turkey
Düşük sıcaklıklı Balçova jeotermal sahasında elektrik üretimi, Türkiye
  1. Tez No: 169164
  2. Yazar: CANKIR KURD ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KUMLUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geothermal, power plant, binary cycle IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
DÜŞÜK SICAKLIKLI BALÇOVA JEOTERMAL SAHASINDA ELEKTRİK ÜRETİMİ, TÜRKİYE ÖZ Jeotermal enerji elektrik üretiminde dünya çapında geniş bir biçimde kullanılmaktadır. Günümüzde jeotermal enerji ile yaklaşık 8.000 MW elektrik üretilmektedir. Türkiye'de elektrik üretimine uygun sahalar bulunmaktadır.Özellikle Denizli-Kızıldere (200-242 °C), Aydın-Germencik (232 °C), Çanakkale-Tuzla (174 °C), Aydm-Salavatlı (171 °C), Kütahya-Simav (162 °C), Manisa-Salihli (150 °C) ve İzmir-Seferihisar (153 °C) elektrik üretimi için uygun görünmektedir. Türkiye'deki tek çalışan jeotermal elektrik santrali yaklaşık 20,4 MW güce sahip olup Denizli - Kızıldere'de bulunmaktadır. Aydın-Salavatlı'da Mayıs 2005'te yaklaşık 7MW güce sahip, ikili çevrime sahip bir elektrik santrali kurulumuna başlanacaktır. Türkiye'de ikili çevrimle işler hale getirilebilecek başka alanlar da üzerinde çalışma yapılmayı beklemektedir. Bu bölgelerden biri de yaklaşık 11.000 konut eşdeğeri konut ve kullanım suyu ısıtması yapılan ama özellikle kış aylarında çok büyük pompa güçleri (ör. Şubat 2004'te tam kapasitede 506 kW maksimum tüketim) sarfeden İzmir - Balçova bölgesidir. Bu çalışmada, kullanımda bulunan kaynakların elektrik üretiminde kullanılması teorik olarak incelenmiştir. Isopentane, n-butane and n- pentane kullanılacak aracı akışkan için test edilmiştir. N-pentane ve kullanılan jeotermal kaynağın termodinmik karekteristiklerinin ispentane ve n-butane'a göre daha uygun olduğu görülmüştür. EES programının yardımıyla termodinamik hesaplar yapılmış, net elektrik üretimi (santralin pompa ve akışkan soğutma yükleri çıkartıldıktan sonra), ısıtma sisteminde kullanılan pompaların yükünü de rahatça karşılayacak biçimde 1868,62 kW bulunmuştur. Yapılan maliyet analizinin sonucunda Balçova jeotermal sahasının elektrik üretimi için uygun bir bölge olma potansiyeline sahip olduğu görülmüştür. Anahtar sözcükler : Jeotermal, güç santrali, ikili çevrim
Özet (Çeviri)
ELECTRICITY GENERATION IN LOW TEMPERATURE BALÇOVA GEOTHERMAL FIELD, TURKEY ABSTRACT Geothermal energy is widely used in electricity production all over the world. Today, nearly 8.000 MW of electricity is produced by geothermal energy in the world. In Turkey, there are geothermal fields in which electricity production seems feasible. Especially Denizli-Kızıldere (200-242 °C), Aydin-Germencik (232 °C), Çanakkale-Tuzla (174 °C), Aydin-Salavath (171 °C), Kiitahya-Simav (162 °C), Manisa-Salihli (150 °C) and Izmir-Seferihisar (153 °C) seems suitable for power generation. Only operating geothermal power plant of Turkey is in Denizli-Kızıldere with nearly 20,4 MW. In March 2005, a binary power plant having an approximately 7 MW generation will begin to be constructed in Aydın-Salavatlı. There are other fields, which have low enthalpies waiting for investigation of a possible electricity production with a binary system. One of those fields is Izmir-Balçova region that is used for district heating and domestic water heating having a nearly 1 1.000 dwelling equivalent but having great pumping loads (e.g. 506 kW full load maximum in February, 2004) especially in winter season. In this study, for utilizing current sources in the field for electricity generation with a binary power plant is theoretically investigated. Isopentane, n-butane and n-pentane are tested for working fluid. N-pentane's and geothermal source's thermodynamic characteristics corresponds better than isopentane and n-butane. With EES program, thermodynamic calculations are made and 1868,62 kW net electricity production (after pump and air cooling loads of the power plant are subtracted) was found which easily exceeds the pump load of the district heating system. Cost analyze shows that Balçova geothermal field has the potential for feasible electricity production.