Constructed wetlands for municipal domestic wastewater treatment in the Aegean region
Ege bölgesinde belediye evsel atıksuyu arıtımı için yapay sulak alanlar
- Tez No: 169166
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay sulak alanlar, atıksu arıtımı, serbest yüzeyli yapay sulak alanlar, Phragmites australis, Constructed wetlands, wastewater treatment, surface free constructed wetlands, Phragmites australis IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
EGE BÖLGESİ'NDE BELEDİYE EVSEL ATIKSUYU ARITIMI İÇİN YAPAY SULAK ALANLAR ÖZET Dünya da atık su arıtımında yapay sulakalanlar organik madde, askıda katı madde, azot, fosfor, toksik madde, ağır metal ve patojen gideriminde etkili olduklarından genellikle kullanılmaktadırlar Bu tezdeki temel amaç, İzmir Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde yer alan ön çökeltim havuzu çıkışından alınan ön arıtım uygulanmış evsel atıksuyun serbest yüzey akışlı yapay sulak ortamda kirlilik arıtım veriminin belirlenmesidir Pilot ölçekli yüzey akışlı bir yapay sulak sistem kurularak, su kalitesi Eylül 2004'ten Ocak 2005'e kadar izlenmiştir. Sistemde COD, askıda katı madde, toplam fosfor, toplam azot, amonyum azotu giderimi araştırılmıştır.Beş aylık periyotta ölçülen giderim verimleri; KOİ için % 60, toplam askıda madde için % 64, toplam azot için % 75, toplam fosfor için % 82 ve amonyum için % 80 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
CONSTRUCTED WETLANDS FOR MUNICIPAL DOMESTIC WASTEWATER TREATMENT IN THE AEGEAN REGION ABSTRACT Constructed wetlands for wastewater treatment are commonly used in the world, because they are effective on removal of organic matter, suspended solids, nitrogen, phosphorus, toxic substances, heavy metals and pathogens removal. In this thesis, major objective is to determine the pollutant removal efficiency of a surface flow constructed wetland follow to Primary Sedimentation tank of the Izmir Çiğli Municipal Wastewater Treatment Plant. Water quality monitoring of a pilot scale surface flow constructed wetland system was conducted from September 2004 through January 2005. The effectiveness of the system for COD, suspended solids, TP, TN, NH4-N removal were investigated. Results of the water quality monitoring indicated that the average removal rates for the 5-month period were 60 % of COD, 64 % of total suspended solids, 75 % of total nitrogen, 82 % of total phosphorus, 80 % of ammonium.