İzmir Körfezi ve çevresinin tektonik yapısı ve jeotermal sistemlerle ilişkisi
The tectonic setting of İzmir Bay and its surroundings and their relations with the geothermal systems
- Tez No: 169182
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDENİZ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmir Körfezi, aktif tektonik, Balçova jeotermal sistemi. iv, İzmir Bay. active tectonic, Baiçova jeothermal system
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İZMİR KÖRFEZİ VE ÇEVRESİNİN TEKTONİK YAPISI VE JEOTERMAL SİSTEMLERLE İLİŞKİSİ ÖZ Batı Anadolu graben sisteminin bir parçası olan İzmir ve çevresi, tektonik açıdan oldukça aktif olup, jeotermal potansiyeli yüksek olan bir bölgedir. İzmir çevresinde geniş bir alanda yayılımı bulunan ve İzmir-Ankara Zonu'nun ürünü olan Bornova karmaşığı, Menderes metamorfıkleri üzerinde tektonik konumludur. Batı Anadolu'nun K-G genişlemesine bağlı kabuk incelmesi nedeniyle, bölge Miyosen boyunca yoğun bir volkanik aktivite geçirmiştir. Erken Erken Miyosen plütonizmasmı izleyerek gelişen kalkalkali volkanizma, KD-GB doğmltulu faylarla açılan Erken Miyosen havzalarmdaki tortullaşmaya eşlik etmiştir. Altta alüviyal ve üstte gölsel çökel topluluğundan yapılı Orta Miyosen havzaları, Erken Miyosen'den kalıtsal KD gidişli kırıkların yeniden işlemesiyle yapılanmıştır. Aynı havzalarda gelişen Geç Miyosen tortullaşması, Orta Miyosen tortul sekansına benzer biçimde, altta alüviyal ve üstte gölsel çökeller ile simgelenir. Orta Miyosen'e kadar varlığını sürdüren kalkalkali volkanizma Geç Miyosen'de karakter değiştirmiş; alkali bazik ve trakitik ürünler vermiştir. Geç PliyosenMe ya da Erken Kuvaterncr'de başlayan D-B (aylanmalarla birlikte, KD gidişli eski kırık sistemleri yeniden hareketlenmiş ve etkinliklerini Günümüz'e dek sürdürmüşlerdir. Körfez içlerine kadar uzanan aktif kırık sistemleri, olası ısı kaynağını oluşturan plütonizma, örtü ve rezervııar kaya niteliğindeki Üst Kretase-Paleosen yaşlı İzmir-Ankara Zonu kaya toplulukları; İzmir ve yakın çevresindeki jeotermal sistemlerin oluşumunda rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
THE TECTONIC SETTING OF IZMIR BAY AND ITS SURROUNDINGS AND THEIR RELATIONS WITH THE GEOTHERMAL SYSTEMS ABSTRACT İzmir with its surroundings is a part of Western Anatolian graben system, it is tectonically active and posses a high geothermal potential. The Bomova melange is widely exposed in the area and a product of İzmir-Ankara Zone. It overlies the methamorphic rocks of Menderes Massive tectonically. Due to the crustal thinning as a result of N-S extention, the area was subjected to strong volcanic activity during Early Miocene. The calcalcali volcanism which followed the early Early Miocene plutonic activities coocurred with the Early Miocene sedimentation which took place in the basins which were developped between the NE-SW extending faults. The Middle Miocene basins contain alluvial deposits in their lower and lacustrine deposits in their upper parts and they arc developped due to the reworking of NE extending faults. The Late Miocene sedimentation is represented by alluvial deposits in their lower and lacustrine deposits in their upper parts similar to those of Early Miocene basins and took place in the same basins with those. The calcalcali volcanism continued until the end of Middle Miocene and changed to aicali basic and tracitic volcanism in the Late Miocene. The NE extending faults reworked with the E-W extending faults formed in the Late Pliocene or Early Quaternary and continued to be active up to date. The active fault systems extending into the İzmir Bay, the plutonism which is the probable heating source and the rocks of Upper Cretaceous- Paleogene aged İzmir-Ankara Zone which act as reservoir and cover rocks have important roles in the formation of the geothermal system in İzmir Area.