İlköğretim okulu mekanlarının kullanım yetkinliği yönünden irdelenmesi
Evaluation of primary school spaces from the perspective of usage sufficiency
- Tez No: 169184
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİKMET GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, İlköğretim, İlköğretim Yapılan, Okul Tipolojileri, Mekan Organizasyonu, Education, Primary Education, Primary Schools, School Typologies, Space Organizations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
n ÖZET Eğitim, bireylerin ve toplumların gelişimini etkileyen en önemli araçlardan biridir ve sosyal, ekonomik, politik ve kültürel yapı ile güçlü ilişkiler içindedir. Bireylere sunulan eğitim olanakları ve bunların nitelikleri, toplumun geleceğini biçimlendirir. Her türlü gereksinmeye cevap verebilen bir eğitim ortamı en az sağlıklı işleyen bir eğitim modeli kadar önemlidir. Çocukların gerçek dünyaya ve topluma ilk adımlan ilköğretim okullarında atılmaktadır. Bu sebeple, toplumda geleceğin yetişkinleri olan çocukların eğitildikleri bu mekanların, onların yaşantılarında ve sosyalleşme süreçlerinde çok özel bir önemi vardır. Bu tez çalışmasında; ilköğretim okul yapılarının, çocukların ilgi ve gereksinmelerine uygunluğu, çevre ve kentsel ilişkileri, fiziksel karakterleri, mekan kurgulan ve özellikleri incelenmiş ve bu araştırmalar doğrultusunda yapılan analizler, çeşitli ülkelerden ve Türkiye'den seçilen ilköğretim okulu örnekleri üzerinde değerlendirilmiştir. Beş bolüm altında değerlendirilen bu tezde, birinci bölümde; problemin tanımı, araştırmanın amacı ve araştırmada kullanılan yöntem açıklanmıştır. İkinci bolümde; eğitim kavramı, önemi ve gerekliliği, çeşitli ülkelerden eğitim modelleri ve okulları, ilköğretim kavramı, tarihsel gelişimi, bugünkü durumu ve soranları gibi bazı genel kavramlar irdelenmiştir. Ayrıca okul-çocuk ilişkisi, okul çağı çocuğunun gelişme dönemleri ve gelişme alanları gibi kavramlara da değinilmiştir.in Üçüncü bölümde; araştırmanın başlığını ve temel amacını oluşturan ilköğretim okul yapılan mimari açıdan; çevre koşullarına, fiziksel özelliklerine, kapasite, ergonomi, engelli erişebilirliği, kullanıcı güvenliği, renk kullanımı, akustik, aydınlatma, ısıtma ve havalandırma gibi nitel ve nicel gereksinmelerine, mekan kurgularına ve mekanların özelliklerine göre incelenmiş ve ayrıca ilköğretim okullarının, plansal, işlevsel ve strüktürel analizlerinin içeriği belirtilmiştir. Dördüncü bölümde; Bölüm Üç'te yapılan analizler ve tasarım kriterleri doğrultusunda, çeşitli ülkelerden ve Türkiye'den ilköğretim okulu örnekleri incelenmiştir. Bu örnekler, plan tiplerine göre gruplandmlmış ve plan, işlev ve strüktür analizleri yapılmıştır. Beşinci bölümde; tez kapsamında incelenen tüm bölümlerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. İlköğretim okulu örneklerinin benzerlik ve farklılıkları irdelenmiş ve sonuç olarak bu araştırmada ele alman tüm mimari nitelikler ve (işlevsel, plansal ve strüktürel) analizler dikkate alınarak ilköğretim okulları için en kullanışlı plan tipi ve en uygun çözümler ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Education is the most important mediums that to influence development of individuals and societies and has strong relationships with social, economic, political and cultural structure. Education opportunities and their qualities form societies' future. An educational space that answers every need is as important as an educational method that works safely. The first step of children to the real world and society are taken in the primary schools. Therefore, these spaces in which children -future adults of a society- are educated have been very special importance in the course of their lives and the process of their socialization. In this thesis, convenience of primary school buildings for children's skills and needs, their environmental impacts, physical characteristics design qualities of primary school space and functional order have been analyzed and analysis based on these researches have been dealt with a number of primary school examples selected from different countries and Turkey. In the first chapter of the presented thesis that includes five chapters, problem statement, objective of the research and methods used in the research are explained. In chapter two, some general ideas have been examined such as; importance and necessity of education, education programs and models from different countries and also Turkey, the concept, historical developments, current situation and problems of primary education. Besides, connection between child and school, developmental phases of school age children and their development areas have been emphasized.In the third chapter, primary school buildings have been analyzed according to their architectural, environmental, physical characteristics space and functional order and some qualitative and quantitative requirements such as; capacity, ergonomics, handicapped accessibility, security as defensible space, usage color, acoustic, lighting, thermal comfort and ventilation of indoor and also content of architectural, functional and structural analyses of primary school buildings has been explained. In chapter fourth, primary school examples from different countries and also Turkey have been studied according to analyses and design criterions that stated in the previous chapters. These examples have been grouped according to plan types for six organization titles and spatial analyses such as; architectural, functional and structural have been accomplished. In the fifth and the final chapter, a general evaluation of all the chapters has been made in this thesis. Similarities and differences of sample primary schools have been stated and finally, taking all architectural characteristics and analyses, such as; plan, function and structure into consideration, the most appropriate solutions and the most useful planning type for primary school buildings has tried to be set forth.