Yatak katsayısı değişken elastik zemine kısmi gömülü kazıkların serbest titreşim analizi
Free vibration analysis of piles partially embedded in the elastic soil having different modulus of subgrade reaction
  1. Tez No: 169186
  2. Yazar: YUSUF YEŞİLCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HÜSEYİN ÇATAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pile foundation systems, modulus of subgrade reaction, free vibration analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
II ÖZET Taşıyıcı özelliğe sahip tabakaları derinde olan zeminler üzerine yüksek yapı inşa etme zorunluluğu, çoğu kez kazıklı temel sistemlerinin tercih edilmesine neden olmaktadır. Ülkemizin hemen hemen tamamının aktif deprem kuşağı üzerinde bulunması nedeni ile kazıklı temel sistemlerinin statik analizlerinin yanısıra dinamik analizlerinin de yapılması, can ve mal güvenliği açısından önem taşımaktadır. Yüksek lisans tezinde; iki tabakalı zemine kısmi gömülü kazığın, uçlarının mesnetlerime biçimine bağlı olarak elde edilen taşıma matrisi yardımı ile serbest titreşimine ait açısal frekanslarının hesaplanması; eksenel yükün, zemin yatak katsayısının ve bölgelere göre kazığın etkili boy değişiminin, serbest açısal frekanslara etkisinin araştırılması amaçlanmış ve bu amaca yönelik olarak; matematik hesap modeli geliştirilmiştir. Zemin içinde iki, zemin dışında tek bölgeye sahip kazığın sınır ve süreklilik koşullarındaki artışın homojen denklem sayışım artırması nedeni ile çözüme iteratif yolla ulaşılmasını sağlayacak bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çalışmada elde edilen matematiksel bağıntılar, geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak çözülmüş, kazığın değişik sınır koşullarına ait grafikler oluşturularak pratikte uygulama kolaylığı sağlanmıştır. Amafatar sözcükler : Kazıklı temel sistemleri, zemin yatak katsayısı, serbest titreşim analizi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Obligation of constructing high rise buildings on soft soils makes pile foundation systems necessary and preferable. Since a great part of our country is on the active earthquake zone. The dynamic analysis of the pile foundation systems gains an extra importance besides the static analysis in the view of the safety. In the M.S. Thesis, the calculation of natural circular frequencies for the free vibration of pile partially embedded in the two layered soil, due to the values of axial compressive force, the modulus subgrade reaction and the length of the pile, is aimed by using carry - over matrix for different boundary conditions of the pile. Two regions in the soil and one region above the soil increase the number of boundary and continuity conditions and therefore the number of the homogeneous equations. Therefore, a computer program is written to have solutions by an iterative method. In this study, the mathematical equations are solved by using a computer program that is written by the author and the results are presented in graphs to simplify the applications due to the boundary conditions.