Integration of simulation and response surface methodology for dual response optimization under constraint satisfaction
Kısıt koşulu altında çift yanıt optimizasyonu için benzetim ve yanıt yüzey metodolojisinin bütünleştirilmesi
  1. Tez No: 169189
  2. Yazar: MAHİR ÇEKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim Optimizasyonu, Yanıt Yüzey Metodolojisi, İstek Fonksiyonları, Kanonik Analiz, Simulation Optimization, Response Surface Methodology. Desirability Functions, Canonical Analysis. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
KISIT KOŞULU ALTINDA ÇİFT YANIT OPTIMIZSYONU İÇİN BENZETİM VE YANIT YÜZEY METODOLOJİSİNİN BÜTÜNLEŞTİRİLMESİ ÖZ Bu çalışmanın iki amacı vardır. Birinci amaç; bir kısıt koşulu altında iki performans kriterinin değerlendirilmesini gerektiren uygulama ortamları için bir benzetim optimizasyonu prosedürü geliştirmektir. Bu sistematik prosedür; benzetim, Yanıt Yüzey Metodolojisi, îstek Fonksiyonları ve kanonik analizin bütünleştirilmesine dayanır ve üç aşamadan oluşur: hazırlık, geliştirme, optimizasyon. Çalışmanın ikinci amacı, bu prosedürün adımlarım bir atölye tipi imalat sistemi örneği ile göstermektir. Bu örnekte iş istasyonlarındaki makine ve tamir görevlisi sayılarının optimum seviyeleri araştırılmıştır. Böylelikle, bir bütçe kısıtı altında günlük üretim miktarının maksimize ve saatlik tamir maliyetinin minimize edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
INTEGRATION OF SIMULATION AND RESPONSE SURFACE METHODOLOGY FOR DUAL RESPONSE OPTIMIZATON UNDER CONSTRAINT SATISFACTION ABSTRACT The objective of this study is twofold. One objective is to develop a simulation optimization procedure when the application environment involves the evaluation of two performance measures under a constraint satisfaction. This systematic procedure which combines simulation, Response Surface Methodology, Desirability Functions and canonical analysis includes three phases: preliminary, improvement and optimization. The second objective is to illustrate the steps involved in the procedure using a job-shop manufacturing system. In particular, the optimal number of machines and the repairmen were searched under a budgetary limitation so that the expected daily throughput could be maximized and the average cost per hour related to repair operations could be niinimized.