Dökme demirlerin soğuk ve sıcak kaynağının karşılaştırılması
Comparison of cold welding and hot welding of cast irons
- Tez No: 169190
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küresel grafitli dökme demir, Kaynak, Mikroyapı, Ön Tavlama, Sertlik, Nodular Cast Iron, Welding, Microstructure, Preheating, Hardness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Dökme demirlere çoğunlukla uygulanan kaynak yöntemleri oksi asetilen ile kaynak (sıcak kaynak) ve elektrik ark (soğuk kaynak) kaynağıdır. Bu çalışmada, farklı kimyasal bileşimlere sahip küresel grafitli dökme demirler oksi asetilen ile kaynak (sıcak kaynak) ve elektrik ark (soğuk kaynak) kaynak yöntemleri ile kaynak edilmiştir. Dökme demir parçalar farklı ön tavlama sıcaklığı ve farklı kaynak elektrodları ile kaynak edilmiştir. Oksi asetilen ile kaynak (sıcak kaynak) yöntemi için iki tip kaynak elektrodu kullanılmıştır: küresel grafitli dökme demir kaynak elektrodu ve lamel grafitli dökme demir kaynak elektrodu. Elektrik ark (soğuk kaynak) kaynak yöntemi için iki tip elektrod kullanılmıştır: FOX GNİ kaynak elektrodu (%95 Ni) ve SUPER ANTİ-CRACK 70/15 kaynak elektrodu. Kaynak edilen küresel grafitli dökme demir parçaların kaynak edilebilirliği, makroyapıları, ana metal, kaynak metali İT AB ve geçiş bölgelerinin sertlikleri ve mikroyapılan incelenmiştir. ITAB bölgesinin mikroyapısında perlit ve sementit (beyaz dökme demir mikroyapısı) miktarları artan ön tav sıcaklığı ve oda sıcaklığında yavaş soğutma ile azalmıştır. ITAB bölgesinin sertlik değeri artan ön tav sıcaklığı ile düşmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The welding processes commonly applied to cast iron are oxy-acetylene welding (hot welding) and metal-arc welding (cold welding). In this study, ductile cast iron parts having different chemical compositions were welded oxy-acetylene welding (hot welding) process and metal-arc welding (cold welding) process. Ductile cast iron parts were welded with different preheat temperatures and different weld electrodes. Two types of weld electrodes were used for oxy-acetylene welding (hot welding) process: ductile cast iron weld electrode and gray cast iron electrode. Two types of weld electrodes were used for metal-arc welding (cold welding): FOX GNİ weld electrode (%95 Ni) and SUPER ANTI-CRACK 70/15 weld electrode. Weldability, macrostructures, hardness values on base metal, weld metal, HAZ region and partially melted region and microstructures of base metal, weld metal, HAZ region and partially melted region, of ductile cast iron parts were exemined. Amount of pearlite and cementite (microstructure of white cast iron) in microstructure of HAZ region were decreased with increasing preheat temperature and cooled slowly to room temperature. Hardness value on HAZ region was decreased with increasing preheat temperature.