Measurement of instability in multi-item MRP systems under varying operating conditions
Çok ürünlü MRP sistemlerinde değişen işlem koşulları altında kararsızlığın ölçümü
- Tez No: 169188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ana Üretim Planlaması, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Kararsızlık, Kararlılık, Metrik, Material Requirements Planning (MRP), Master Production Scheduling (MPS), Instability, Stability, Metric IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÇOK ÜRÜNLÜ MRP SİSTEMLERİNDE DEĞİŞEN İŞLEM KOŞULLARI ALTINDA KARARSIZLIĞIN ÖLÇÜMÜ Malzeme ihtiyaç planlamasında, talepten ve kaynak tedarikinden kaynaklanan bilinmezlikler malzeme planlarında bozulmalara ve planlarının sık sık revize edilmesine neden olur. Bundan dolayı, üretim planlarının kararlılığının yürütülmesi Malzeme İhtiyaç Planlaması (MİP) sistemlerinde önemli bir rekabet faktörü olmuştur. Bunu başarmak için, her şeyden önce kararsızlık ölçülmelidir ki kontrol altına alınabilsin. Bu tez, Malzeme ihtiyaç Planlamasının (MİP) kararsızlığım yuvarlanan dönem çizelgelemesi ve belirsiz talep koşullan altında ölçmek için yapılmıştır. Tez, üretim planlarının kararlılığı üzerine değişik işlem koşullarında yapılan geçmiş çalışmaları, bu çalışmalarda yer alan kararsızlık ölçüm yöntemlerini, karar değişkenlerini ve bu değişkenlerin planların kararlılığı üzerine etkisini çalışmalarda bulunan sonuçlarla karşılaştıran ayrıntılı bir yazım taramasını da içermektedir. Çok ürünlü MİP sistemlerinde planlamanın kararsızlığını ölçmek için dört alt metrikin linear kombinasyonundan oluşan yeni bir metrik sunulmuştur. Metrik, üretime verilen ve planlanan siparişlerdeki değişiklikleri miktarsal ve zamana bağlı olarak ayırır. Öne sürülen metrik ayrıntılı sayısal bir örnekle açıklanmıştır. Öne sürülen yöntemin etkisini değerlendirmek için simülasyon çalışmaları yapılmış ve sonuçlan tezin sonunda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
MEASUREMENT OF INSTABILITY IN MULTI-ITEM MRP SYSTEMS UNDER VARYING OPERATING CONDITIONS ABSTRACT Uncertainties in demand and supply lead to disruptions in material planning and cause frequent plan revisions. Thus, maintaining stability of the production plans has been an important competitive factor in Material Requirements Planning (MRP) system. To achieve this, first of all instability of the system must be measured so that it can be taken under control. This thesis is conducted to measure Material Requirements Planning (MRP) instability under rolling time horizons under uncertain demand conditions. The thesis includes a deep literature survey to provide comprehensive insight into the instability. It completely examines the previous research on planning stability under different operating conditions, existing instability measuring methods, decision variables, and the effects of these variables on schedules' stability by comparing the results between them. A new metric composed of linear combination of four sub-instability measures is presented for measuring schedule instability in multi-item MRP environments. It separates quantity and timing changes for both scheduled receipts (SR) and planned orders (POR). The proposed metric is illustrated by way of a detailed numerical example. Results of simulation studies conducted to evaluate the effectiveness of the suggested method are also presented at the end of the thesis.