Küçük havzalarda ortalama taşkın veriminin değişimi
Estimation of mean annual flood in small watersheds
- Tez No: 169195
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BENZEDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Regional Flood Frequency Analysis, mean annual flood, physiographic and climatic factors, regression analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
KÜÇÜK HAVZALARDA ORTALAMA TAŞKIN VERİMİNİN DEĞİŞİMİ ÖZET Hidrolojik açıdan benzer olan bölgelerdeki verilerin bilgi içeriğinden en fazla yararlanabilmek amacıyla istatistik ve olasılık ilkelerine dayanan Bölgesel Analiz yöntemlerini kullanmak en akılcı çözüm yolu olmaktadır. Bölgesel Taşlan Frekans Analizi (BTFA) çalışmalarının,“fizyografik ve iklimsel faktörlere bağlı olarak ortalama taşlan tahminlenmesi”aşamasının incelendiği bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Ege Bölgesinde yer alan Kuzey Ege Müteferrik (4), Gediz (5), Küçük Menderes (6) ve Büyük Menderes (7) havzalarında bulunan akım-rasat istasyonlarının yıllık zirve akış ortalamaları ile yağış alam arasındaki ilişkiler havza, alt bölge (Kuzey Ege, Güney Ege) ve bölge ölçeğinde araştırılmıştır. Araştırmada, doğrusal ve üssel regresyon modeli parametreleri alışılagelen en küçük kareler (EKK) ve ağırlıklı en küçük kareler (AEKK) yöntemleriyle hesaplanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, çoklu regresyon tekniği ile küçük yağış alanlı 18 istasyondaki ortalama taşkın debileri ile yağış alam, ana kol uzunluğu, kot farkı, etkili yağış ve bunlara dayanan bazı faktörler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca, 18 istasyonun 9'unda, önceki faktörlere ek olarak harmonik eğim ve Benson eğimi de dikkate alınarak Ege Bölgesindeki küçük havzalarda ortalama taşlan tahmininde kullanılabilecek istatistiksel açıdan en tutarlı bağıntılar elde edilmiştir. Araştırmanın tüm aşamalarında ortalama taşkını etkileyen en önemli faktörün havza yağış alam olduğu ortalama taşlan açısından Ege Bölgesinin, biri (4+5+6) alt havalarını diğeri ise sadece B. Menderes havzasını (7) kapsayan iki alt bölgeye ayrılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar sözcükler : Bölgesel Taşlan Frekans Analizi, yıllık ortalama taşkın, fizyografik ve iklimsel faktörler, regresyon analizi. iv
Özet (Çeviri)
ESTIMATION OF MEAN ANNUAL FLOOD IN SMALL WATERSHEDS ABSTRACT In order to benefit most effectively the information content of the data in a hydrologically similar region it is almost always reasonable to use Regional Analysis methods which are based on the statistical and probability principles. The research in which“estimating the mean annual flood as a function of physiographic and climatic factors”is studied as a part of Regional Flood Frequency Analysis is achieved at two stages. At the first stage, the relationships between the mean annual flood and drainage area is investigated in the basin, sub-region, and region scales using annual peak flows recorded at stream gauging stations in Kuzey Ege Müteferrik (4), Gediz (5), Küçük Menderes (6), and Büyük Menderes (7) basins all are located in Ege Region of Turkey. Parameters of the linear an power type regression models are estimated by ordinary least squares (OLS) and weighted least squares (WLS). At the second stage of the study, the relationships between the mean annual flood and the principal variables such as drainage area, length of main course, elevation difference and effective precipitation, and some other factors as functions of these variables are developed by applying the multiple regression analyses on 18 small watersheds. Inclusion of the harmonic and Benson slopes of the main channels, which were available only at 9 gages, a rather statistically meaningful relationship for estimating the mean annual flood in small watersheds of Ege Region is developed. All the stages of the study revealed that the dominant factor affecting mean annual flood is the drainage area, and Ege Region should be divided into two subregions as (4+5+6) and 7 namely.