İzmir Limanı'nın işlevselliği bağlamında yanaşma kanalı sorunsalının tarihsel gelişimi ve çözüm önerileri
Historical backround of İzmir Port's approaching channel problem and propositions to solutions to make more efficient the port
- Tez No: 169194
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKDENİZ NEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: İzmir Limanı Tarama Faaliyeti, İzmir Limanında Tarama Malzemesi Yönetimi, Tarama Faaliyeti, Tarama Malzemeleri, Tarama Malzemesi Etkin Kullanım Seçenekleri, Tarama Malzemesi Yönetimi, Tarama ve Tarama Malzemesi Yönetimi, Tarayıcılar, Beneficial Uses Options of Dredged Material, Dredged Material, Dredged Material Management in Izmir Bay, Dredgers, Dredging, Dredging and Dredged Material Management, Dredging in tzmir Bay
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Türkiye genelinde yapılacak olan tarama faaliyetleri için bir yönetim sisteminin oluşturulması amaçlanmıştır, öncelikle, bu yönetim sisteminin oluşturulması doğrultusunda kullanılacak olan kıstaslar belirlenmiş ve bu kıstaslar hakkında ön bilgiler sunulmuş daha sonra, oluşturulmak istenen yönetim sistemine benzer, dünyadaki mevcut yönetim sistemleri hakkında bilgiler verilmiş ve örneklemeler yapılmıştır. Çalışmanın son aşamasında, elde edilen yönetim sisteminin çalışma prensipleri detaylı bir şeklide anlatılmış, tarama faaliyetinin birer tamamlayıcıları olan, tarayıcı ve etkin kullanım yöntem kararlarının hangi prensipler ışığı altında yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu aşamada, önceden verilmiş olan karar kıstaslarına da göndermeler yapılarak, özellikle tarama faaliyetinin çevre ile olan hassasiyetinin karar mekanizmasındaki önemi vurgulanmıştır. Elde edilen yönetim sistemi, İzmir Körfezi'nde yapılması planlanan tarama faaliyeti üzerinde uygulanmış ve sonuçları üzerinde tartışılmıştır. Bu doğrultuda, tarayıcı seçimi ve yapılacak olan tarama faaliyeti sonucu elde edilecek tarama malzemesinin etkin kullanım seçenekleri gibi tarama faaliyeti bileşenlerinin nasıl olması gerektiği konularında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to propose a management system for a dredging operations, which will be undertaken in Turkey. First, the criterions, which are used by constitution of this management system, were determined and the information about these criterions were presented. The world-wide used dredging system has been also reviewed. At the last stage of the study, principles of the proposed management system has been explained by emhasizing types of dredgers and the effective of them. The importance of correlation between dredging operations and environment at the decision stage has been discussed in particular. The proposed management system has been applied to the planned dredging operation in Izmir Bay and the rational conclusions have been given.