Küçük tekne üretim malzemesi olarak cam takviyeli plastiklerin korozif yorulması
Corrosive fatigue behaviour of glass reinforced plastics as a boat building material
- Tez No: 169197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKDENİZ NEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denizel kompozitler, Cam elyaflar, Çevresel bozunma, Korozif yorulma, Yapıştırma birleştirmeleri, Vidalı birleştirmeler
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı küçük teknelerde kullanılan Cam takviyeli plastik (CTP) malzemelerin deniz koşullarındaki yorulma davranışlarının, yapılan testlerle anlamaya çalışılmasıdır. Bu çalışmadan elde edilen veriler, tasarımcılar için özellikle ön tasarım aşamasmda çok kullanışlı olacaktır. Test edilen kompozitlerin türü el yatırma tekniğiyle kıvnmsız E-Cam elyafların polyester reçine matrisiyle birleşimidir. Numuneler iki standart kalınlıkta ve bu malzeme doğrultularında üretilmiş; yorulma için, atmosferik koşullarla deniz suyu simüle edilmiş koşulların ikisinde test edilmiştir. Deniz suyunda test edilen malzemeden elde edilen sonuçların, atmosferik koşullarda test edilen benzer numunelerden elde edilen sonuçlardan çok düşük olduğu görülmüştür. Bununla beraber, gerilme eğrilerinin aynı karakterde olması; iki test koşulunun yorulma hasar mekanizmasının aynı ve elyafla ilgili etmenlerden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to try to understand fatigue behavior of the GRP material used in small boats under the effect of marine environment by the tests to be performed. Data obtained from the study will be very useful for the designers especially during the preliminary design stage. The type of composite tested is hand- laid E-glass non-crimp reinforcements with a polyester resin matrix. The specimens were produced in two standard thicknesses and with these material directions and were tested both under atmospheric and simulated seawater environments for fatigue. It was seen that the results obtained by testing the material in seawater is much lower than the results of obtained from testing similar specimens under atmospheric conditions. However, the stress curves indicate the same slope, suggesting that the fatigue failure mechanism of both testing conditions is the same and the fiber-related factors dominate.Keywords : Marine composites, Glass fibres, Environmental degradation, Corrosive fatigue, Bonded joints, Bolted joints.