Spatial olap application in space coordinate related bases
Koordinat tabanlı uzaysal olap uygulaması
- Tez No: 169204
- Danışmanlar: DR. MALİK KEMAL ŞİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: iş yönetimi, uzaysal OLAP, coğrafi analiz, business intelligence, spatial olap, geospatial analysis IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
KOORDİNAT TABANLI UZAYSAL OLAP UYGULAMASI OZ OLAP, anında izlenebilen analitik işlemler için kullanılan bir kavramdır. Veri ambarlarında farklı kaynaklarda tutulan çok çeşitli veri bulunur. Bu verilerin ambardan OLAP küp yapışma alınmasıyla, bilgiye çok boyutlu ve eş zamanlı erişim sağlanır. Analiz işlemleri de hızlı ve performanslı işlem serilerine dönüşür. Bazı analizlerin yapılabilmesi için OLAP küp yapısındaki bilginin coğrafi konum ile ilişkilendirilerek sunulması ihtiyacı vardır. Bilginin bu şekilde sunulması standart rapor formatını görsel olarak geliştirecek ve daha anlamlı analizleri beraberinde getirecektir. Yukarıda belirtilen gereksinim doğrultusunda hazırlanan bu proje, OLTP veritabanından veri ambarına veri transferini, OLAP küp tasarımını ve küp yapısındaki bilginin coğrafi ortamda raporlanmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
SPATIAL OLAP APPLICATION IN SPACE COORDINATE RELATED BASES ABSTRACT OLAP describes a class of technologies that are designed for live data access and analysis. There are many datas kept in different sources in the Data Warehouse. By taking the OLAP cube structure of this datas, you can get the multi-dimensional, online information. So analytical operations turn to fast and high-performance operations serials. For some analytical operations, there is a need to connect the OLAP cube information with its geographical information. To serve the information in this way, you can develop the standard report format so more professional analysis will be realized. This project, developed according to the requirement described above, consists of data transfer OLTP Database to Data Warehouse, OLAP Database design and geospatial analysis by using a geographical environment.