İmalat işletmelerinde süreçlerin kontrol altına alınmasına otokorelasyonun etkisi ve bir uygulama
The effect of autocorrelation controlling the process in manufacturing firms and an application
- Tez No: 169209
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kontrol Grafikleri, Otokorelasyon, Otokorelasyonlu Veri, Zaman Serileri, Control Charts, Autocorrelation, Autocorrelated Data, Time Series
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV İMALAT İŞLETMELERİNDE SÜREÇLERİN KONTROL ALTINA ALINMASINA OTOKORELASYONUN ETKİSİ VE BİR UYGULAMA Özgür Cem IŞIK Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.C.Hakan KAĞNICIOĞLU ÖZET Bu tezde; bir üretim sürecinden elde edilen verilerin otokorelasyonlu olması durumunda, o süreç kontrolüne olan etkisi araştırılmıştır. îlk olarak, verilerin otokorelasyonlu veriler olup olmadığı araştırılmıştır. Daha sonra, otokorelasyonlu olduğu tespit edilen verilerden otokorelasyonu ortadan kaldırmak için, bir zaman serisi modeli belirlenmiştir. Model uygunluğu test edildikten sonra, belirlenen zaman serisi modeli yardımıyla otokorelasyonlu verilerin artık değerleri hesaplanmıştır. Orijinal veriler ve artık değerler için Shewhart, CUSUM ve EWMA kontrol grafikleri oluşturularak, bunların karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, artık değerler için oluşturulan kontrol grafikleri ile otokorelasyonlu veriler için oluşturulan kontrol grafiklerinin farklı oldukları görülmüştür. Ayrıca, artık değerlerin süreci temsil elmede, orijinal verilere göre daha başarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF AUTOCORRELATION IN CONTROLLING THE PROCESS IN MANUFACTURING FIRMS AND AN APPLICATION Özgür Cem IŞIK Industrial Engineering, M.S. Thesis, 2005 Advisor: Asst.Prof. C.Hakan KA?NICIO?LU SUMMARY In this thesis, the effects of the control schemes used for the analysis of a process control after some obtained data that have been analyzed to be autocorrelated data for a production process has been investigated. Firstly, it has been examined whether the data is autocorrelated data. After this,. determination in order to remove the autocorrelated data, a time series modeling has been constructed. After testing the time series modeling, by the help of this model, the residual values of autocorrelated data has been computed. For both of the original data and residual values; Shewhart, CUSUM and EWMA control charts have been drawn and compared. As a result of this research, it has been seen that the control graphics for the residual values are different than the ones for the autocorrelated data. Besides, it has been concluded that the residual values have a beter representation than the original ones.