Reaksiyon sinterleme yoluyla düşük sıcaklıkta zirkondan zirkonya-mullit kompozit üretimi
Poduction of zirconia-mullite composite from zircon at low temperature by reaction sintering
- Tez No: 169253
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REMZİ GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gibbsite, Kaolinite, Colemanite, Mullite, Reaction Sintering, Zircon, Zirconia
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV REAKSİYON SINTERLEME YOLUYLA DUŞUK SICAKLIKTA ZİRKONDAN ZİRKONYA-MULLİT KOMPOZİT ÜRETİMİ Hediye AYDIN Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Remzi GÖREN ÖZET Bu çalışmada, zirkon, gibsit, kaolinit ve kolemanit hammaddelerinin belirli orandaki karışımından reaksiyon sinterlemesi yolu ile tnullit-zirkonya kompoziti sentezlenmiştir. Karışım, ağırlıkça 25% zirkon, 25%kaolinit, 40%gibsit ve 10%kolemanitten meydana gelmiştir. XRD analizlerine göre, 1450°C'de mullit ve monoklinik zirkonya ana piklerin yanında az miktarda parçalanmayan zirkon ve kalsiyum silikat piklerine ait izlere rastlanmıştır. Zirkon 1500°C'de tamamen parçalanmıştır. 1500 ve 1550°C'de 12 saat sinterlenen karışımın XRD paternleri karşılaştırıldığında, mullit ve monoklinik zirkonyaya ait ana piklerin şiddetlerindeki az bir farkla benzerlik görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Gibbsit, Kaolinit, Kolemanit, Mullit, Reaksiyon Sinterleme, Zirkon, Zirkonya.
Özet (Çeviri)
PRODUCTION OF ZIRCONIA-MULLITE COMPOSITE FROM ZIRCON AT LOW TEMPERATURE BY REACTION SINTERING Hediye AYDIN Ceramic Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor:Asist.Prof.Remzi GÖREN SUMMARY In the present study, mullite-zirconia composite was synthesized by reaction sintering a mixture of zircon, kaolinite, gibbsite and colemanite raw materials. The mixture consisted of 25 wt.% zircon, 25 wt.% kaolinite, 40 wt.% gibbsite and 1 0 wt.% colemanite. The XRD analysis of the mixture sintered at 1450°C showed the mullite and monoclinic zirconia as the major phases along with zircon and calcium silicate as secondary phases with their trace amount, whereas zircon phase disappeared completely at 1500°C. With the difference in the intensity of mullite and monoclinic zirconia, the mixture sintered at 1550°C for 12h exhibit analogous XRD pattern compared with the mixture sintered at 1500°C for 12 h.