İyonküredeki ani karışıklıklar
Sudden disturbances in the ionosphere
- Tez No: 169273
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş patlamaları, iyonküredeki ani karışıklıklar (SID). iyonküredeki ve manyetoküredeki fırtınalar, aurora, kutup soğurulması. VIII, Sun flares, sudden disturbances in the ionosphere (SID), storms in the ionosphere and magnetosphere, aurora, polar absorption. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İYONKÜREDİKİ ANİ KARIŞIKLIKLAR TubaKARABOĞA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2005. Sayfe: 47 Güneş yüzeyinde leke olarak adlandırılan bölgeler, büyük manyetik alana sahip bölgeler olup, çoğu zaman patlamalar bu lekeler üzerinde olur. Güneş patlaması alarak adlandırılan bu olayların oluşumu anidir ve patlamalar sonucunda uzaya, radyo dalgalan. X işim, EUV ışını, gama işim ve yüklü parçacıklar yaydır. Bu yayılımlar Dünya" ya ulaştığında, iyonküre ve manyetokürede önemli değişikliklere neden olurlar. Çoğu zaman bu olaylar elektromanyetik dalgaların razına, şiddetine etki ederek, yapılan dalga yayınımını etkiler. Genel olarak ani karışıklıklar olarak bilinen bu olaylar bir uyan sistemi olmaksızın oluşur ve birkaç dakika ile birkaç gün arasında değişen zamanlarda etkin olurlar. Bu tez çalışmasında, Güneş'te meydana gelen patlamaları sonucunda Dünyamıza gelen X işim, UV ve EUV ışınlarının yoğunluklarındaki ani artışlarının iyonküreyi nasıl etkilediği araştırılarak, meydana getirdiği etkiler, iyonküredeki ani karışıklıklar açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms.D.Thesis SUDDEN DISTURBANCES IN THE IONOSPHERE Tuba KARABO?A Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2005, Page: 47 The regions called as the spot on the Sun area is that these regions have big magnetic field. Generally, the flares consist from these spots. These events called as flares are too sudden. As results of these flares, X ray, EUV ray, gamma ray and charged particles are propagated to space. As these propagations arrive to Earth, they cause important changes in the magnetosphere and ionosphere. Besides, these events affect the phase of wave and the propagation. These events called as the sudden disturbances consist without becoming a warning systems and continuous a few minute or days. The sudden enhancement of densities X ray, UV and EUV rays making up at results of die Sun flares coming to our Earth have been investigated how ionosphere affects and have been studied to explain the sudden disturbances in the ionosphere.