Sigaranın serum malondialdehit, eritrosit glutatyon peroksidaz enzim aktivitesi ile yükseltgenmiş ve indirgenmiş glutatyon miktarına etkilerinin araştırılması
The investigation of effect the levels of MDA in serum, oxide and reducte glutathione amounts and glutathione peroxidase activity in erythrocyte of smoke
- Tez No: 169277
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: MDA, GSH-Px, GSSG, GSH, Sigara, MDA, GSH-Px, GSSG, GSH, Cigarette
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİGARANIN SERUM MALONDIALDEHTT, ERİTROSİT GLUTATYON PEROKSİDAZ ENZİM AKTİVİTESİ İLE YÜKSELTGENMİŞ VE İNDİRGENMİŞ GLUTATYON MİKTARINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Nilgün NURAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 35+VH Bu çalışmada sigara kullanan 26 kişi ile sigara kullanmayan 30 kişinin eritrosit glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivitesi UV-spektrofotometresi kullanılarak belirlendi. Aynı kişilerin eritrosit yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) miktarları ile serumlarında lipit peroksidasyon bir ürünü olan malondialdehit (MDA) miktarları da yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Sigara kullanan kişilerin MDA miktarları kontrol grubuna göre yüksek (p0.05) görüldü. Sonuç olarak sigaranın MDA miktarında ve antioksidan aktivitede artış oluşturması oksidatif stres ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF EFFECT THE LEVELS OF MDA IN SERUM, OXIDE AND REDUCTE GLUTATHIONE AMOUNTS AND GLUTATHIONE PEROXIDASE ACTIVITY IN ERYTHROCYTE OF SMOKE Nilgiin NURAL Firat University Graduate School of Naturaland Applied Sciences, Department of Chemistry 2005, Page: 35+VH In this study, glutathione peroxidase enzyme activity (GSH-Px) in erythrocyte of 26 smoked cigarette person and 30 nonsmoker persons taken as control group were determined by using UV-spectrofotometer. Besides oxide (GSSG) and reducte (GSH) glutathione amounts in erythrocytes and levels of malondialdehyde (MDA) being a product of lipid peroxidation in the blood serum of same persons were determined with high performance liquid chromatography (HPLC). Serum M DA level was s ignificantly h igher in smokers when compared t o that of controls (p0.05). Finally, it can explained that the increase seen in the antioxidant activity and in the MDA levels, with oxidative stress formation of cigarette.