Sülfat içerikli suların beton yapılarına etkisi
The effect to the concrete structures waters including the sulphate
- Tez No: 169279
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL HASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sülfat Etkisi (MgS04), Beton Sınıfı, Basınç Dayanımı, Dayanım Azalması VII, Sulfate attack (MgS04), Concrete Grade, Compressive Strength, Strength Reduction IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜLFAT İÇERİKLİ SULARIN BETON YAPILARINA ETKİSİ Tayfur GÖKÇE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 57 Son yıllarda, çimento ve dolayısıyla betona sülfat iyonlarının etkileri yoğun bir şekilde inceleme konusu olmuştur. Aslında, sülfat etkisinden kaynaklanan beton bozunması, tüm diğer betonun tehlikeli durumlarına göre çok daha fazla dikkat gerektirmiştir. Çimento ve betonun iyi tanınmaması can ve mal kaybına neden olabilecek yanlış uygulamalara yol açabilmektedir. Son zamanlarda endüstriyel kirlenmeye karşı çevre koşullarında meydana gelen olumsuz gelişmeler beton ve betonarme yapılarının bu konuda yüksek seviyede etkilenmesine neden olmaktadır. Deniz suyu, toprak ve yeraltı suyundaki sülfat iyonları, sülfat etkisinden kaynaklanan beton yapıların bozunmasına neden olur. Sülfatlı çevrelerde yer alan yapısal beton elemanlarının bozulması 19. yüzyılın başlarından beri beton teknologlarını ilgilendirmiştir. Endüstriyel kirlenme sonucu beton yapılar asit suları ve kontrolsüz baca gazlarını içeren hava ile temasından dolayı geniş ölçüde etkilenmektedir. Eğer betonun çevresi asidikse betonun dayanımı zayıflar. Betonun dayanımına asiditenin etkisi, beton VIiçine difüzlenen iyonlara bağlı kalmıştır. Benzer etkinin atmosferden CO2 ve SO2 gazlarının difüzlenmesiyle de olduğu fark edilmiştir. Bu çalışma, 270 güne kadar magnezyum sülfatın çeşitli konsantrasyonlarına maruz bırakılan üç tip beton dayanımını değerlendirmek için yapılmıştır. Üç tip beton sınıfı ( C 16/20, C 20/25, C 25/30); 100, 250, 500, 1000, 3000 ppm sülfat konsantrasyonlu beş farklı magnezyum sülfat çözeltisine (MgS04.7H20) maruz bırakılmıştır. Bu çalışmada sülfat etkisi; farklı beton sınıflarına ait beton numunelerin 28 günlük standart küp dayanımlarına karşı sülfat çözeltilerinde bekletilen beton numunelerin basınç dayanımlarındaki değişimin ölçülmesiyle değerlendirilmiştir. Çalışmada farklı beton sınıflarının 270 günlük maruz kalma sürelerinde ve farklı magnezyum sülfat konsantrasyonlarında nasıl bir dayanım sergileyeceği araştırılmıştır. Ayrıca çalışmada betona sülfat etkisinde C3A içeriğinin ve su/çimento (w/c) oranının rolü incelenmiştir. Laboratuar çalışmalarından elde edilen sonuçlar, literatürde bulunan diğer araştırmalardan elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yüzde olarak genel basınç dayanımı ortalamalarına göre; C 16/20 'ye ait beton numunelerin dayanımı magnezyum sülfat konsantrasyonu 100 ppm'den 3000 ppm'e arttıkça % 26,82'den % 13,95'e kadar düşmüştür. Aksine C 20/25 ve C 25/30 özellikle 500 ppm magnezyum sülfattan daha büyük konsantrasyonlarda daha iyi bir dayanım sergilemiştir. C 25/30'un dayanım artışı 500 ppm magnezyum sülfat konsantrasyonunda % 11,04 iken 3000 ppm magnezyum sülfat konsantrasyonunda %25,47'ye kadar çıkmıştır. C 20/25'in dayanım artışı ise 500 ppm magnezyum sülfat konsantrasyonunda % 15,78 iken 3000 ppm magnezyum sülfat konsantrasyonunda %27,22'ye kadar çıkmıştır. Bu durum C 20/25 ve C 25/30'un mukavemetinin yüksek olmasından ve w/c oranına bağlı olan geçirgenliğinin az olmasından kaynaklanmış olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT TO THE CONCRETE STRUCTURES WATERS INCLUDING THE SULPHATE Tayfur GÖKÇE Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2005, Page: 57 Recently, the effects of the sulphate ions to the cement and consequently to the concrete have been the subject of investigations densely. In fact, concrete deterioration due to sulfate attack received much more attention compared to all other concrete distresses. Not to know cement and concrete well can cause death and life estate. Recently towards to industrial pollutions, the negative progressives that are happening in environmental conditions cause to effect concrete and reinforced concrete in high level. Sulfate ions in soil, ground water, and sea water cause deterioration of concrete structures due to sulfate attack. Degradation of structural concrete components placed in sulfate-bearing environments has been of concern to the concrete technologists since the early years of the 19th century. As a result of industrial pollutions, concrete structures are affected on large scale because of contacting acid waters and weather containing uncontrolled chimney gases. The strength of the concrete weakens if the environment of the concrete is acidic. The effect of the acidity on the concrete strength depends on the ions diffused into the VIIIconcrete. Similar effect is realized by the diffusion of the SO2 and CO2 gases from the atmosphere. This study is conducted to evaluate strenght of three types of concretes exposed to varying concentration of magnesium sulfate (MgS04-7H20) for up to 270 days. Three types of concrete, namely C 16/20, C 20/25, C 25/30 are exposed to five magnesium sulfate solutions with sulfate concentrations of 100, 250, 500, 1000 and 3000 ppm. In this study sulphate attack is evaluated by measuring variation of compressive strength of concrete specimens that are exposed to sulphate solutions towards to standard cube strengths at 28 days of concrete specimens belong to different concrete grades. In the study, It's investigated that 270 daily exposing times of different concrete grades and exhibiting how a strength at different concentrations of magnesium sulfate (MgS04.7H20). Furthermore, content of C3A of sulphate attack to concrete and role of water/cement (w/c) rate are investigated in the study. The results that are obtained from laboratory studies are compared with results obtained from other investigation at literature. According to the averages of general compressive strength as percentage, strength of the concrete specimens belong to C 16/20 was increasing from 26,82 % to 13,95 % increases while from 100 ppm to 3000 ppm magnesium sulfate concentration. On the contrary, specially C 20/25 and C 25/30 were exhibiting a better strength to greater concentrations than 500 ppm magnesium sulfate. The strength increase of C 25/30 was increasing until 25,47 % to 3000 ppm magnesium sulfate concentration as 11,04% to 500 ppm magnesium sulfate concentration. If the strength increase of C 20/25 was increasing until 27,22 % to 3000 ppm magnesium sulfate concentration as 15,78 % to 500 ppm magnesium sulfate concentration. This case C 20/25 and C 25/30 could arised from to be low their permeabilities according to w/c rate and high their resistances.