WEB günlüğünden zaman sınırlı bulanık bağıntı kuralları ve sıralı örüntülerin çıkarılması
Mining time constrained fuzzy association rules and sequential patterns from WEB logs
- Tez No: 169281
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, Web Kullanım Madenciliği, Bulanık Mantık, Sıralı Örüntüler, Bağıntı Kuralları VI, Data Mining, Web Usage Mining, Fuzzy Sets, Sequential Patterns, Association Rules VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ WEB GÜNLÜĞÜNDEN ZAMAN SINIRLI BULANIK BAĞINTI KURALLARI VE SIRALI ÖRÜNTÜLERİN ÇIKARILMASI İsmail İŞERİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 51 Bu tezde, web günlük verilerinden çoklu seviyeli, zaman sınırlı bulanık bağıntı kuralları ve sıralı örüntüler elde etmeye yarayan bir web madenciliği çalışması yapılmıştır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda hep basit bağıntı kuralları ve sıralı örüntüler üzerine odaklanılmıştır. Ayrıca bu çalışmaların birçoğu web sayfalarına yapılan ziyaretler dikkate alınarak doğrudan sıralı örüntüler ve ilişkiler elde etmek üzerine olmuştur. Dahası bu kuralların hemen hepsi tek seviyelidir. Bu tezde, web sayfalarına göz atma zamanı ele alınmış ve dilsel terimlerle biçimlendirmek için bulanık küme kavramı tanımlanmıştır. Böylece önerilen algoritma, dilsel terimlerle zaman sınırlı çok seviyeli göz atma davranışını, etkin bağıntı kuralları ve sıralı örüntülerin elde edilmesini sağlar. Gerçek bir veri kümesi üzerinde gerçekleştirilen uygulama sonuçları, önerilen yöntemin uygulanabilirliliğini ve etkinliğini gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis MINING TIME CONSTRAINED FUZZY ASSOCIATION RULES AND SEQUENTIAL PATTERNS FROM WEB LOGS İsmail İŞERİ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering 2005, Page: 51 In this thesis, a novel web mining algorithm has been proposed to discover time constrained multiple-level browsing patterns from log data in web servers. Web mining of browsing including simple sequential patterns and association rules with browsing times has been studied recently. However, most of these works focus on mining browsing patterns of web pages directly. Moreover, almost all of them deal with single level rule and patterns. In this thesis, we have introduced the problem of mining browsing patterns on multiple levels of a taxonomy comprised of web pages. In addition, browsing time was considered and processed using fuzzy set concepts to form linguistic terms. The proposed algorithm thus discovers time constrained multiple-level relevant browsing behavior from linguistic data and promotes the discovery of coarsen granularity of web browsing patterns. The experimental results conducted on a real data set show the applicability and efficiency of the proposed method.