Elazığ ve Malatya illeri çevresinde yetişen bazı Salvia L. (Lamiaceae) türleri üzerinde sayısal taksonomik bir araştırma
A numerical taxonomic study on some species of Salvia L. (Lamiaceae) grown up around Elazığ and Malatya cities
- Tez No: 169293
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EYÜP BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salvia, Lamiaceae, Sayısal taksonomi Morfoloji, Morfometri, Salvia, Lamiaceae, numerical taxonomy, morphology, morphometry. VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ ve MALATYA İLLERİ ÇEVRESİNDE YETİŞEN BAZI SAL VIA L. (LAMIACEAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE SAYISAL TAKSONOMİK BİR ARAŞTDIMA Hacer EROĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 83 Bu araştırmada 2002 - 2004 yıllan arasında, Elazığ ve Malatya çevresinde doğal yayılış gösteren Salvia L. cinsine ait 14 takson toplanmış ve bunlar üzerinde morfolojik ve morfometrik karakterler çıkarılarak sayısal taksonomik yöntemler kullanılarak türler arası ve tür içi karşılaştırması yapılmıştır. İncelenen taksonlar, S. trichoclada Bentham, S. suffruticosa Montbret, S. euphratica Montbret var. euphratica, S. euphratica Montbret var. leiocafycina, S. multicaulis Vahi, S. syriaca L., S. palaestina Bentham, S. aethiopis L., S. cratophylla L., S. frigida Boiss, S. candidissima Vahi, subsp candidissima S. virgata Jacq, S. verticillata L. subsp. verticillata, S. russellii Bentham'dır. Bu taksonlara ait 53 populasyondan alınan örnekler üzerinde gövde, yaprak, çiçek vb. kısımlardan 56 morfolojik ve morfometrik karakter çıkarılmıştır. Tür içi ve türler arası ve populasyon içi ve populasyonlar arası sistematiksel ilişkileri belirlemek amacıyla kodlanmış karakterlere sayısal taksonomik yöntemlerden olan kümeleme analizi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar genel anlamda tür içi varyasyonun türler arası varyasyondan fazla olduğunu göstermiştir. Morfolojik gözlem ve sayısal taksonomik analizlerden elde edilen gruplamalar Türkiye Florası'nda belirtilen grup ayrımına genel anlamda uygunluk göstermekle beraber F - G grubunun betiminin yemden düzenlenmesi konusunda önemli ipuçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A NUMERICAL TAXONOMIC STUDY ON SOME SPECIES OF SALVIA L. (LAMIACEAE) GROWN UP AROUND ELAZI? AND MALATYA CITIES HacerEROGLU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2004, Page: 83 In this study 14 taxon belong to Salvia L. genus shown natural distribution have been collected around Elazığ and Malatya between 2002 and 2004. Their morphologic and morphometric characters have been determined and then interspecific and intraspecific comparison of these characters have been done using numerical taxonomic methods. Examined taxon were; S. trichoclada Bentham, S. suffruticosa Montbret, S. euphratica Montbret var enphratica, S. euphratica Montbret var leiocalycina, S. multicaulis Vahl, S. syriaca L., S. palaestina Bentham, S. aethiopis L., S. cratophylla L., S. frigida Boiss, S.candidissima Vahl, subsp candidissima S. virgata Jacq, S. verticillata L. Subsp. verticillata, S. russellii Bentham.Total 56 morphologic and morphometric characters have been determined from stem, leaf, flower and some other parts of 53 sampled population belong to these taxan. In order to determine systematical relationships [interspecific and intraspecific] interpopulation and intrapopulation, grouping analysis which is a numerical taxonomic methods for coded characters have been applied. The results showed that intraspecific variation was greater than interspecific variation. Although groups obtained from morphologic observation and numerical taxonomic analysis generally showed appropriateness to group differentation Flora of Turkey, it has given important clues about the rearrangement of F - G group description.